Bez glutenu,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

Kopytka jaglane ( bez glutenu i jajek)

Raz, dwa, trzy…. sukces 🙂 Można zrobić przepyszne kopytka, których smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych, a ponadto to delikatne odstępstwo smakowe nikomu nie przeszkadza! Dodatkowym atutem tych kopytek jest ich konsystencja: są zwarte i po ugotowaniu nie rozwalają się. Smakowitości 🙂

Przepis
porcja 2 osoby
– 250 g ziemniaków ugotowanych (ostudzonych)
– 120 g ugotowanej kaszy jaglanej (ostudzonej)
– 30 g mąki z tapioki*
– 30 g mąki gryczanej
– szczypta soli
Kaszę przecisnąć przez praskę razem z ziemniakami. Polecam zrobić to dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Przygotować kopytka.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię, przetrzymać kopytka jeszcze przez 1 minutę. Następnie od razu umieścić w zimnej wodzie. Zostawić na 10 sekund i od razu odcedzać. 
Gotowe 🙂
Kopytka są bardzo uniwersalne. Idealne na słono, jak i na słodki obiad.
Polecam wypróbować!.
* Można zastąpić skrobią ziemniaczaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *