Kopytka bez glutenu z dodatkiem kaszy jaglanej (wegańskie)
Raz, dwa, trzy…. sukces 🙂 Można zrobić przepyszne kopytka, których smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych, a ponadto to delikatne odstępstwo smakowe nikomu nie przeszkadza!
Kopytka bez glutenu były na mojej liście “TO DO” i w końcu efekt, jaki chciałam! Sekretem jest dodanie kaszy jaglanej, która świetnie wiąże oraz skrobia z tapioki, dzięki którym kopytka są “mięsiste”, ale nie są twarde…. to zwarte kopytka, które są świetnie zarówno po ugotowaniu, jak i do podsmażenia! Smakowitości 🙂
Kopytka bez glutenu i jajek z dodatkiem kaszy jaglanej
porcja 2 osoby
– 250 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
– 120 g ugotowanej kaszy jaglanej i ostudzonej
– 30 g mąki z tapioki
– 30 g mąki gryczanej
– sól dla smaku
Kaszę przecisnąć przez praskę razem z ziemniakami. Polecam zrobić to dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Masa na kopytka powinna być zwarta. Zagniecione ciasto odstawić na 15 minut.
Następnie przygotować standardowe kopytka, czyli rozwałkować i pokroić 😉
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię, przetrzymać kopytka jeszcze przez 1 minutę. Następnie od razu umieścić w zimnej wodzie. Zostawić na 10 sekund i od razu odcedzać.
Kopytka warto przepłukać zimną wodą, wtedy zatrzymujemy proces gotowania.
Mimo, że kopytka są bez glutenu to są bardzo uniwersalne. Idealne też na słodko. Teraz sezon na truskawki, więc gorąco polecam podsmażone kopytka bez glutenu z masełkiem albo pastą sezamową, posypane erytrytolem z dodatkiem jogurtu oraz oczywiście truskawkami- pyszności 🙂
Polecam wypróbować!.
* Można zastąpić skrobią ziemniaczaną.