Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Biała kapusta inspirowana Jamiem Oliverem

Programy na stacji Kuchnia+ są jednymi z moich ulubionych, bo znajduję tam wiele inspiracji kulinarnych. W jednym ze starszych programów Jamiego spotkałam się z przepisem na kapustę włoską trochę na sposób azjatycki. Ja mam białą, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Białą kapustę robiłam do tej pory tylko w postaci surówki, nigdy jej nie “przetwarzałam”. Kiedy wypróbowałam przepis Jamiego, już stała się moim numerem jeden.

Kapusta ma słodko-słony smak dzięki połączeniu sosu sojowego oraz cukru kokosowego. Karmelizowana na maśle klarowanym, a następnie lekko duszona…
Cudo!

Przepis:
– 0,5 kg kapusty białej
– 1 łyżka masła klarowanego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru kokosowego
– dwie szczypty soli
– mały kawałek pora oraz jabłka
– odrobina imbiru
Kapustę posiekać w paski długości zapałki – mniej więcej 😉
Jabłko zetrzeć na tarce, a por pokroić w półtalarki.
Na patelni rozpuścić masło z solą oraz cukrem – na małym ogniu.
Wrzucić jabłko oraz jabłko. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
Dodać kapustę- jeśli Wasza patelnia jest dość mała, dodawajcie kapustę partiami. Wymieszać z porem i jabłkiem.
Kapustę należy zrumienić, dlatego zwiększamy ogień. Kapusta powinna miejscami być bardzo brązowa- to zasługa cukru kokosowego. Należy rumienić przez kilka minut. Następnie całość przemieszać i dolać tyle wody, aby przykryła kapustę. Dodajemy sos sojowy oraz imbir.
Całość dusimy na średnim ogniu. Woda powinna całkowicie wyparować.
Taką wersję kapusty przygotowuję bardzo często. Można się nią zajadać na zimno, jak i na ciepło np. w postaci farszu z pieczarkami, cebulą i cukinią.
Poniżej zdjęcie kapusty wykorzystanej jako nadzienie do mojego blino-naleśnika na bazie ziemniaka i mąki gryczanej. Przepis niedługo 🙂
Smacznego!
 
Instagram
Pin Share

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *