fbpx
Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche

Krajanka maślana z kakao, wiśnią i gruszką ( bez pszenicy)

Wracam na bloga z marzycielskim smakiem: domowym, słodkim, błogim…
Pyszne ciasto kruche, maślane, kakaowe
Środek lekko kwaskowy i wilgotny
Wierzch z kolei to rozpusta: mleczna, krucha, maślana,chrupiąca warstwa prawdziwej kruszonki
A do tego całe ciasto nie ma w sobie ani grama pszenicy
Co jeszcze lepsze: w smaku tego nawet nie wyczujecie 😀

Spód:
20×32

– 1 i 1/3 szklanki mąki*
– 2 łyżki kakao
– 1 żółtko
– 1 łyżka śmietany
– 100 g masła
– 1 łyżka miodu
– 5 łyżek cukru pudru**
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąki wymieszać ze sobą. Przesiać i dodać sól, kakao oraz proszek do pieczenia.
Do tych składników dodać posiekane zimne masło oraz pozostałe dodatki.Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i schłodzić 30-40 minut w lodówce.

* mieszanka gryczanej, owsianej, ryżowej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej- wszystko sama mieliłam w młynku 🙂
** ja zamiast cukru pudru użyłam stewii w proszku, aby troszkę odchudzić ciasto.

Środek:


– 1 słoiczek dżemu wiśniowego
– 1/3 szklanki rodzynek
– 3-4 gruszki

Rodzynki sparzyć. Gruszki pokroić w większą kostkę.

Wierzch:

– 1 i 1/3 szklanki mąki ( użyłam tych samych rodzajów oraz dodałam dodatkowo mąkę orzechową)
– 130 g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 3 łyżki mleka w proszku
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na wzór kruszonki- ciasto będzie trochę bardziej mokre aniżeli tradycyjna kruszonka- nie będzie tak sypkie, lecz raczej podatne na „rwanie”.

Pieczenie:

Formę ok. 20×32 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód dać schłodzone ciasto kakaowe. Posmarować dżemem, wysypać rodzynki oraz kruszonkę. Przykryć skrawkami ciasta jasnego.
Krajankę pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *