Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Śniadanie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

Sałatka Recykling- na ciepło

Jednym z największych problemów blogera jest brak możliwości relacjonowania jego zmagań, czyli po prostu sprzętu – w tym przypadku aparatu. Niestety mój leży w naprawie, a ja zbieram przepisy, które udało mi się zebrać jeszcze przed usterką 🙂

Recyklingowa sałatka – pozostałe od obiadu ziemniaki można wykorzystać do zrobienia zdrowej i sycącej sałatki. Warzywna, ale w całkiem innej wersji.

Przepis:
– 2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
– 1/3 papryki
– 1 ogórek konserwowy
– garść pestek dyni
– przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
– sos pomidorowy – do polania ( nieuchwycony na zdjęciach)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Ziemniaki pokroić w grube półtalarki. Wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Ułożyć na blasze do pieczenia. Obok pokrojoną w kostkę paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Należy piec przez ok. 20-25 minut – warzywka muszą się zrumienić. Jeśli któreś z nich będzie gotowe, to należy wyciągnąć, a drugie jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku.
Pestki dyni podprażyć.
Ogórka pokroić.
Wszystkie składniki połączyć od razu. Polać kilkoma łyżkami sosu pomidorowego dla smaku.
Można również użyć jogurtu albo pesto. A nawet majonezu- jeśli ktoś czułby taką potrzebę 😉
Niezależnie od dodanego sosu, sama baza, czyli – ziemniaki z pieczoną papryką, pestkami dyni i orzeźwiającym ogórkiem konserwowym tworzą bardzo udaną kompozycję 🙂
Polecam!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *