Ciasta z owocami,  Inne ciasta

Ciasto podwójnie maślane z owocami i cytrynową nutą

Wiosna za oknem i od razu większy apetyt na życie, jak i jedzenie 😉

W weekend majowy gościł u mnie placek na maślance z użyciem masła zamiast oleju, czyli podwójna maślana nuta. Smak zdecydowanie lepszy, a ciasto jeszcze bardziej wilgotne.
Do tego jabłka, trochę jasnych śliwek i oczywiście kruszonka.
Całość robi się w 15 minut, później kwestia pieczenia i ciasto gotowe!

Na blogu znajdziecie też wersję Placka na maślance z wiśniami  – równie pyszne i jeszcze szybsze.



Przepis:

– 4 jajka
– 2 i 2/3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
– 1 szklanka maślanki – temp. pokojowa
– 125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
– 2/3 szklanki ksylitolu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 400 g owoców

+ kruszonka:  1 szklanka mąki orkiszowej albo pszennej, 1/2 szklanki cukru – warto użyć ksylitolu plus ekstrakt waniliowy dla smaku, 80 g masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i białą masę – za pomocą miksera.
Dolać maślankę i przesiać bezpośrednio mąkę – wymieszać krótko na najniższych obrotach. Mogą być delikatne grudki.
Na koniec wlać masło – mieszać za pomocą trzepaczki do połączenia składników – niezbyt długo. Ciasto ma być gładkie, bez grudek, ale nie wymaga długiego mieszania – uwaga, będzie gęste!

Składniki na kruszonkę zagnieść.

Ciasto wylać do dużej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć pokrojone owoce. Na wierzch wysypać kruszonkę.

Placek należy piec w 175 stopniach przez 50-55 minut. Patyczek po wbiciu do ciasta powinien być suchy. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto na 15 minut. Później wyciągnąć.

Smacznego! 🙂

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *