Pieczywo

Chleb 100% żytni na zakwasie

Mąka, kwas, zakwas, chleb…
Cudo kilku-składnikowe
Nocne wyrastanie i poranne pieczenie
Smak nadany z serca
Zdrowie z każdym kęsem
Prawdziwy bez udawania
Cały z żyta, wzbogacony lnem
Naturalność nad wszystko, czyli…
…czas na chlebowe pichcenie
🙂

Chleb żytni na zakwasie:

– 250 g zakwasu żytniego
– 300 g mąki żytniej razowej
– 350 g mąki żytniej typ 720
– 650 ml wody
– 1 łyżka soli
– 1/2 szklanki siemienia lnianego
– 1/3 szklanki otrębów żytnich

Mąkę przesiać. Dodać otręby, sól i wlać wodę. Następnie Dodać zakwas i całość dobrze wymieszać. Na koniec wrzucić siemię lniane. Ciasto powinno być gęste, ale klejące.

Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą albo mąką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin – czas wyrastania zależy od dojrzałości zakwasu. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec dalej przez 45-50 minut. W przypadku gdy wierzch będzie już wystarczająco rumiany, a czas pieczenia jeszcze nie upłynął, to wystarczy przykryć wierzch folią aluminiową.

Upieczony chleb powinien po stuknięciu wydać głuchy dźwięk. Wierzch należy posmarować delikatnie wodą wymieszaną z łyżeczką oliwy z oliwek.

Chleb wyciągnąć z formy od razu.
Kroić po wystudzeniu. Ciepły chleb jest bardzo mokry i krojenie może sprawiać problemy.

Polecam taki rodzaj chleba miłośnikom sycącego, nafaszerowanego zdrowiem pieczywa 🙂
Smacznego!

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *