
Drożdżowa baba z cukrową skorupką
Mięciutka, delikatna babka drożdżowa wypełniona kawałkami brzoskwini. Pieczona w formie bułeczek, które po połączeniu stworzyły kształt babki.
Dzięki formowaniu kuleczek babka jest pieczona w trochę innej strukturze i dzięki temu jest delikatniejsza i nie wysusza się – jest to też zasługa użycia maślanki 🙂
Ponadto dodatkowym elementem jest obsypanie formy kaszką z cukrem, dzięki czemu powstała pyszna skorupka. Estetycznie w całości mogłoby to wyglądać lepiej, ale w kawałkach prezentuje się idealnie!
Można ją również udekorować polewą, zrobić z niej tosty francuskie, pudding chlebowy albo zajadać, tak po prostu i delektować się smakiem idealnego ciasta drożdżowego 😀
Świetnie się sprawdzi na świątecznym stole przy wielkanocnym śniadaniu!
Przepis:
– 550 g mąki
– 40 g świeżych drożdży
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 1/2 szklanki maślanki
– 1/3 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 160 g masła
– szczypta soli
+ drobno pokrojone brzoskwinie
+ 1/3 szklanki cukru drobnego
+ 1/3 szklanki kaszy manny
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dosypać 1 łyżką mąki, wymieszać. Dolać 1/3 szklanki letniego mleka. Całość dobrze wymieszać. Odłożyć do wyrośnięcia na 15 minut.
‘
Masło rozpuścić.
Jajka i żółtka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Mąkę przesiać i dodać sól, Następnie wlać kogel mogel, maślankę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić do momentu, aż składniki się połączą. Do ciasta dodawać rozpuszczone masło i wyrabiać, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
Można wyrabiać ręcznie, za pomocą miksera z hakiem albo w maszynie do chleba.
Odstawić do podwojenia objętości – ok. 1 godziny
Formę do babki wysmarować masłem. Kaszkę wymieszać z cukrem. Posypką obsypać środek formy, aż będzie cały oblepiony.
Z ciasta formować małe kuleczki, wypełnić spód, poukładać pomiędzy kawałki brzoskwini. Posypać delikatnie posypką z kaszy i cukru, Znów ułożyć bułeczki, brzoskwinie i tak do wyczerpania ciasta.
Odstawić na 10-15 minut do lekkiego napuszenia.
Babkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Należy piec przez ok. 40-45 minut, aż będzie wyrośnięta i rumiana.
Gotowe 🙂
![]() |


One Comment
Becia Karwowska
Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google – spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie