Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  Desery,  FIT Słodkie,  Inne ciasta

Czekoladowe babeczki ze słodkich ziemniaków

Tego było mi trzeba! Czekolady, słodkości, małej rozpusty, błogiej chwili i miękkości … A jeśli okazuje się, że to wszystko jest zdrowe i dietetyczne, to już lepiej być nie może.

Pyszne babeczki ze słodkich ziemniaków ( inaczej batatów) … trochę jak brownie, na pewno cięższe od muffinek i bardziej treściwe. Soczyście czekoladowe , mokre … po prostu konkret!

Składniki ( 8 sztuk)

– 200 g pieczonych słodkich ziemniaków*
– 2 jajka
– 1/2 szklanki jogurtu
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka ksylitolu**
– 1/3 szklanki kakao
– 1 szklanka mąki ( w tym 1 opakowanie budyniu waniliowego. Można użyć mąkę owsianą, gryczaną, ryżową , kukurydzianą. Jednak należy dać trochę pszennej pełnoziarnistej)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Upieczone i zimne ziemniaki zblendować z jogurtem, aż powstanie gładka masa.
Jajka ubić z ksylitolem i ekstraktem waniliowym – kilka minut mikserem. Dodać mleko i mus z ziemniaków.

Wszystkie rodzaje mąk wymieszać ze sobą. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wsypać całość do mokrych składników i wymieszać do połączenia składników – najlepiej za pomocą łopatki , nie używać już miksera.
Ciasto powinno być gęste. Przekładać za pomocą łyżki do foremek wypełniając prawie po same brzegi.

Babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25-30 minut, aż będą suche w środku.

* użyłam dwóch dużych ziemniaków. Obrałam , pokroiłam i upiekłam do miękkości.
** zamiast ksylitolu można użyć miodu ( wtedy ok. 1/2 szklanki) , stewii w pudrze, erytrytolu albo sorbitolu – coś z czym będzie można ubić jajka.

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *