Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Warzywne mini burgery na ciastku jaglano-ryżowym.

Rewelacja! Jedno z lepszych dań, które udało mi się przyrządzić…. Zazwyczaj w kwestii potraw wytrawnych jestem mniej kreatywna i nie mam aż tak dużego bakcyla jak to bywa przy wypiekach…. Ale tutaj też pojawia się         “piekarnikowy” element 😀

Całkiem inna wersja burgerów. Nie wiem nawet, czy można je tak potocznie nazywać , ale dopóki nie wpadnę na inny pomysł, tak zostanie :

Ziemniaczano-bakłażanowe kotleciki z pastą z awokado i łososiem wędzonym. Całość ułożona na półkruchych ciasteczkach jaglanych z dodatkiem mąki ryżowej i kukurydzianej.

Gorąco zachęcam do wypróbowania 🙂




CIASTKA JAGLANE : 

14 sztuk o średnicy 6-7 centymetrów

– 2 jajka
– 80 g mąki jaglanej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 60 g mąki ryżowej
– 3 łyżki oleju naturalnego albo smakowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka
– 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
– sól i pieprz dla pokreślenia smaku

Jajka wymieszać z wszystkimi rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i jogurt. Stopniowo dodawać mleko. Ciasto ma mieć konsystencję śmietanki. Może być tak, że będzie potrzebna dodatkowa porcja mleka albo nawet nie wykorzystacie całego. Doprawić solą i pieprzem.

Formę na okrągłe ciastka wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem za pomocą pędzelka i posypać delikatnie bułką tartą albo siemieniem lnianym. Ciastka nie przykleją się dzięki temu do papieru.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut, aż będą złociste. Odstawić do przestudzenia i wyciągnąć z formy.


KOTLETY: 

7 burgerów

– 180 g ziemniaków
– 200 g bakłażana
– 1 cebula czerwona
– 2 łyżki sera Arla Apetina Czosnek z ziołami
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 ząbek czosnku
– 100 g pieczarek
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić i przecisnąć przez praskę.

Bakłażana pokroić i ugotować , aż będzie miękki. Odcedzić i ostudzić. Włożyć do sitka i delikatnie przetrzeć , aby pozbyć się wody.

Cebulę pokroić w kostkę i posolić. Zeszklić i dodać do tego pokrojone pieczarki.

Do ziemniaków dodać bakłażana ,czosnek, jajko, serek, bułkę tartą i siemię lniane. Całość zmiksować na gładką masę. Wrzucić cebulę z pieczarkami i wymieszać.

Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor – nie jest potrzebna duża ilość tłuszczu.

PASTA Z AWOKADO

– 1 awokado
– 1 łyżka serka Arla Apetina Czosnek z ziołami
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz kolorowy*
– 1 łyżeczka koperku
* można użyć czarnego

Wydrążyć awokado i podusić za pomocą widelca. Można blenderem, ale ja lubię jak masa nie jest idealnie gładka. Dodać serek i cytrynę. Posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem – ja dodaję dość sporą ilość. Pieprz fajnie podkręca smak.

SKŁADANIE BURGERA:

Ciastko posmarować pastą z awokado.
Położyć plasterek wędzonego łososia.
Na to włożyć kotlet warzywny
Kawałek pomidora
Ciastko posmarowane od spodu jeszcze odrobiną pasty.

Na talerzu ułożyć burgera, dodać trochę pasty z boku, udekorować szczypiorkiem i pestkami słonecznika.

Gotowe!
Smacznego 🙂

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *