Inne ciasta,  Drożdżowe

Rogale marcińskie- oryginalny smak bez białego cukru

 

świętomarcińskie, rogale z białym makiem.

Uwielbiam rogale, ciasteczka, babeczki …. ale muszę przyznać, że te rogale są najlepsze, jakie jadłam. Rogale marcińskie są wyjątkowe! Pełne klasy, wdzięku, po prostu luksus dla podniebienia!
Farsz z białego maku jest MEGA aromatyczny. Ciasto półfrancuskie, bardzo zbliżone do croissantów – delikatnie kruche, w środku miękkie, pulchne… świetnie nadaje się też do innych rogalików. Przepis jest zmodyfikowany, porównałam kilka receptur i stworzyłam tę wersję – bardzo udaną. Jak dla mnie ciasto jest idealne! A rogale z piekarni mogą się chować…

A najlepsze w tym wszystkim jest to, że wraz z większym doświadczeniem w kuchni, nauczyłam się znajdować sposoby na przemycanie trochę więcej zdrowych składników do swoich wypieków 😀 Rogale marcińskie są kaloryczne z dwóch powodów- ciasto półfrancuskie, bogate w masło, a do tego masa makowa, której bazę stanowi równie kaloryczny mak oraz suszone owoce i orzechy. Ale chcę zaznaczyć, że rogale marcińskie pomimo swojej kaloryczności mogą dostarczyć Nam trochę składników odżywczych, jeśli tylko zmniejszymy ilość białego cukru 😉

Zakochacie się w nich, tak jak ja!

ROGALE MARCIŃSKIE
Moje Źródła: Art Kulinaria, Sally’s Baking Addiction
A do tego oczywiście moje pomysł na modyfikacje na zdrowsze rogale marcińskie 😀


Rogale marcińskie – przepis (bez dodatku białego cukru)

Zanim zaczniesz……
Jeśli chodzi o wszelkie modyfikacje, które się pojawią poniżej na zdrowszą wersję rogali z białym makiem, to chcę zaznaczyć, że erytrytol nie sprawdza się jako słodzidło do ciasta drożdżowego, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. Ciasto wtedy słabo wyrasta. Do posłodzenia ciasta drożdżowego polecam trochę miodu, dla aktywacji drożdży, a resztę warto dosłodzić stewią, tagatozą albo np. syropem błonnikowym vitafiber 😉 Masa makowa już jest mniej wymagająca. Tutaj też polecam miód, u mnie nie obędzie się bez, bo to idealny kompan masy makowej! Użyłam go jednak mniej, a resztę dosładzam erytrytolem oraz tagatozą. Do tego też dochodzą suszone owoce, nie tylko rodzynki, ale też daktyle czy słodziutkie figi.


Ciasto półfrancuskie a la croissant (oryginalne rogale marcińskie)

-600 gramów mąki (ja używm orkiszowej 500g oraz 100 g owsianej)
– 300 ml kefiru/maślanki (ciasto jest jeszcze delikatniejsze)
– 20 g miodu + tagatoza/stewia albo 50g cukru
– 40 g masła rozpuszczonego
– 1 jajko+ 2 żółtka
– 30 g drożdży
– szczypta soli
+ 220 gramów masła – zimnego, z lodówki

Rozczyn:Kefir należy delikatnie podgrzać, na małym ogniu mieszając, żeby się nie zwarzył. Do drożdży dodać 10 gramów miodu oraz 150 ml ciepłego kefiru. Dosypać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn urośnie, to znak, że drożdże są aktywne i ciasto wyrośnie 🙂

Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i dodać 6 łyżeczek mąki ( należy zabrać już z odliczonej). Odstawić na 20 minut. Jajka ubić z resztą cukru i aromatem waniliowym. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać rozczyn, masę jajeczną i resztę mleka. Pod koniec wlać roztopione masło.

Do jajka i żółtek dodać resztę miodu, tagatozę, stewię albo po prostu cukier. Do tego szczyptę soli i wlać kefir. Całość zmiksować. Masło rozpuścić i odstawić.
Do jajek dodać wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli widzisz, że podczas wyrabiania jest zbyt twarde i sypkie, to dolej trochę ciepłej wody, kefiru albo mleka. Na koniec dodaj rozpuszczone 40 g masła i wyrób. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto odstawiam do lodówki, żeby się schłodziło przed nałożeniem masła. Kluczem do sukcesu jest tutaj podobna konsystencja masła oraz ciasta. Zbyt luźne ciasto wchłonęłoby masło, a Nam zależy na tym, żeby kawałki masła pozostały pomiędzy wartstwami ciasta. Tak się robi właśnie ciasto na rogale marcińskie.

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Na całości poukładać małe fragmenty masła. Ja kroje na cienkie plasterki i układam na całej długości obok siebie. Można też masło zmrozić, a następnie zetrzeć na tarce, to też dobry sposób!
Złożyć ciasto – ja składam na 4 warstwy i rozwałkowuję. Ponownie składam na cztery.
Na stronie Fine cooking jest przepis na croissanty- zdjęcie 4 prezentuje składanie, o którym mówię. Tam akurat są trzy warstwy, ale ja robię cztery 🙂 Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować dwukrotnie. Szczelnie zawinąć i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin albo najlepiej na całą noc. Ciasto na rogale marcińskie musi poleżakować 😉

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kefiru jest bardzo delikatne, podobny efekt uzyskamy dodając jogurt naturalny. Bardzo ciekawym patentem jest też mleczko skondensowane dodające bardzo przyjemny mleczny smak. Przepis na takie rogaliki już jest na blogu – Rogaliki drożdżowe- pulchne i delikatne


Masa z białego maku:

-300 g białego maku
-50 g miodu + 100 g erytrytolu
-150 g orzechów (u mnie włoskie oraz migdały)
-150 g bakalii – u mnie daktyle, figi, żurawina, rodzynki
-60 g skórek- użyłam 30 g pomarańczowej, 30 g cytrynowej domowej roboty
-100 g biszkoptów- ja użyłam swojego biszkoptu na bazie mąki ziemniaczanej i orkiszowej. Można też użyć np. ciastek owsianych, czy jakichkolwiek okruchów 🙂
-100 g jogurtu albo kwaśnej śmietany (ja użyłam jogurtu kokosowego bez cukru (w ogóle nie czuć w smaku)
– 2 białka
– 30 g masła
– 1 duże jabłko

Mak należy gotować przez co najmniej 40 minut. Ja gotowałam z dodatkiem pomarańczy i cytryny, które mi zostały po robieniu skórek do masy 🙂 Następnie dobrze odsączyć i zmielić dwukrotnie, gdy mak już bedzie wystudzony.
Na maśle rozpuścić miód oraz dodać wszystkie bakalie i orzechy. Lekko podsmażyć. Dodać do tego starte jabło oraz mak. Dobrze wymieszać. Odstawić. Do przestudzonej masy dodać jogurt i wymieszać. Polecam masę zrobić dzień wcześniej.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy makowej w dwóch partich delikatnie mieszając. Białka dodajemy przed nakładaniem, gdyż są one niestabilne i po ubiciu należy taką masę zużyć 🙂

UWAGI- w przepise na rogale marcińskie do masy makowej możesz użyć samego miodu, wtedy 150 g ramów. Możesz też dać syrop klonowy albo daktylowy. Będą idealnie pasować. Również ksylitol i stewia jako substancje słodzące się sprawdzą. Śmietanę albo jogurt możesz zastąpić wersją roślinną czyli jogurtem kokosowym albo migdałowym czy sojowym. Najmniej polecam ten ostatni. Gęsta część mlecza kokosowego też się super sprawdzi!

Rogale marcińskie- etap nadziewania

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałować. Ponownie złożyć i rozwałkować starając się nadać jak najbardziej równy kształt, gdyż po tym rozwałkowaniu będziemy już nadziewać rogale marcńskie.
Na rozwałkowane ciasto nałóż po same brzegi masę makową. Od góry nałóż delikatnie na siebie ciasto i natnij. Zawijaj dalej lekko rozchylając ciasto na boki. W internecie znajdziesz dużo filmików z wypiekania rogali marcińkich, na których pokazane jest jak specjaliści zawijają rogale marcińskie 🙂
Tak przygotowane rogale odstaw do wyrośnięcia. Najlepiej w temp.pokojowej, ale też nie może być za gorąco, żeby masło spomiędzy warstw ciasta się nie roztopiło.
Etap wyrastania może trwać nawet do 1,5 godziny. Rogale świętomarcińskie muszą być ładnie napuszone i leciutkie.

Gdy oragle już pięknie wyrosły to należy je posmarować mlekiem/wodą wymieszanez jajkiem.Przed końcem wyrastania trzeba już nagrzać piekarnik do 175-180 stopni.
Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy rogale marcińskie i pieczemy przez ok. 25 minut.

Rogale powinno się wystudzić i dopiero polukrować i posypać orzechami. U mnie jednak tylko delikatnie je studzimy i zabieramy się za lukrowanie i od razu jemy.
Jak zrobić zdrowy lukier do roagli marcińskich? Ja używam zmielonego na puder erytrytolu, trochę miodu i odrobina wody. To wszystko 🙂

Rogale marcińskie najlepiej jesć od razu- ten smak uzależnia! To królewski deser, który wymaga pracy, ale efekt końcowy to czysta rozpusta 🙂

rogale marcińskie, rogale z białym makiem,

rogale półfrancuskie, rogaliki na mące orkiszowej

rogale bez białego cukru, rogale a la croissant

rogale z białym makiem, rogaliki orkiszowe

fit rogaliki przepis

rogale półfrancuskie, bialy mak, masa makowa,

rogaliki na mące orkiszowej

rogale marcinskie,

rogale marcińskie, rogale bez białego cukru,

zdrowe rogaliki,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *