FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Placki kalafiorowe , roladka z bakłażana i pieczona papryka

Okej – przepis dość pracochłonny, w szczególności faza składania, ale smak rewelacyjny!

Ponadto bez wyrzutów sumienia , z dużą dawką witamin, zdrowych węglowodanów i tłuszczy. No i oczywiście sporo smaku 😉

A co to jest na tym zdjęciu?

Pieczone placki kalafiorowe posmarowane serkiem o smaku pieczonej papryki i oliwek, kawałek pieczonej papryki, plaster bakłażana z farszem cukiniowo-pieczarkowym.

Idealna propozycja na imprezę jako przystawka , a nawet obiad – wystarczy nałożyć sobie odpowiednią ilość placuszków.

PLACKI KALAFIOROWE: 8 sztuk
inspiracja: Tutaj
– 60 g mąki ryżowej ( można zmielić w młynku ryż brązowy albo biały)
– 500 g kalafiora surowego
– 1 jajko
– sól i pieprz
Kalafior należy lekko podgotować. Od momentu zagotowania wody jakieś 5 minut. Następnie ostudzić.
Dobrze odsączyć.
Kalafior zmielić w robocie kuchennym. Masę zawinąć w ręcznik bawełniany i jeszcze dodatkowo odcisnąć.
Przełożyć do miski. Dodać jajko i mąkę ryżową.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Za pomocą łyżki nakładać masę i formować okrągłe placki.
Piec do zrumienienia w 180 stopniach , powinno to zająć 30-35 minut.
 
PONADTO:
– 120 g papryki
– 350 g pieczarek
– 160 g cukinii
– 1 duża cebula
– 170 g bakłażana ( 8 dużych i cienkich plastrów)
– kilka oliwek
– 1 jajko
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
– 2 łyżki sera Arla Apetina Tapas
– oliwa z oliwek
– 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– sól i pieprz
Paprykę włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec , aż będzie mocno rumiana, około 20-25  minut.
Pieczarki, cukinię i cebulę drobno posiekać.
Plastry bakłażana posolić obficie solą. Odstawić na 15 minut. Całość opłukać i osuszyć. Posmarować plastry cienko oliwą i zrumienić na patelni.
Na oliwie podsmażyć cebulę i cukinię. Od razu posolić. Dodawać partiami pieczarki. Jeśli wrzucimy na raz wszystkie zaczną się dusić, a nie rumienić. Wrzucić kilka pokrojonych oliwek.
Dodać jajko , serek i siemię lniane. Całość doprawić. Chwilę jeszcze podsmażyć, aż jajko się zetnie.
Na plastrze bakłażana rozłożyć farsz – równomiernie na całości. Zawinąć.
SKŁADANIE:
Placek kalafiorowy posmarować serkiem Arla Apetina Tapas.
Położyć kawałek pieczonej papryki i roladkę z bakłażana.
SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *