
Pieczone mięsne pierogi z serkiem i bakłażanem
Dziś jeszcze na tapet wrzucam przepis na …..
Pieczone pierogi Samosa z farszem mięsnym z bakłażanem i serkiem. Podane z sosem pomidorowym i jogurtowym. Lekko azjatyckie, lekko greckie – przynajmniej dla mojego podniebienia 🙂
Oryginalne pierogi są smażone , ale te pieczone wcale nie odstępują im na krok.
Tak czy inaczej, jest to danie zdrowe, pełnowartościowe i warte przetestowania…
CIASTO
inspiracja: TUTAJ
– 1 szklanka mąki pszennej jasnej
– 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
– 1/2 szklanki szklanki mąki żytniej chlebowej typ 720*
– 3 łyżki oleju z pestek winogron albo rzepakowego
– 1 łyżeczka soli
– ok. 1 szklanki wody
– pieprz do smaku
*można użyć 2.5 szklanki mąki pszennej, ale takie są bardziej wartościowe 😉
Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz pieprzem. Dodać olej i stopniowo dolewać wodę. Ciasto powinno być takie, jak na zwykłe pierogi. Zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 30 minut.
FARSZ:
– 700 g fileta z kurczaka/ indyka
– 300 g bakłażana
– 1 cebula czerwona
– 150 g sera Arla Apetina Pomidor z bazylią
– 150 g grzybów*
– 1 jajko
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
– szczypta papryczki chilli
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
* najlepiej sprawdzą się grzyby Shitake, ale ja użyłam mieszanki pieczarek i suszonych prawdziwków.
Bakłażana zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mocno posolić. Odstawić na 20 minut. Następnie opłukać i mocno odsączyć. Ułożyć na papierze kuchennym, przykryć kolejną warstwą i przycisnąć. Odstawić na 10 minut.
Na 1 łyżce podsmażyć bakłażana.
Zmielić mięso drobiowe i podsmażonego bakłażana.
Na 1 łyżce oliwy podsmażyć cebulkę. Dodać drobno posiekane grzyby. Następnie mięso, czosnek i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.
Ostudzić.
Dodać serek pomidorowy, jogurt naturalny i jajko.
SOS POMIDOROWY:
– 2 puszki pomidorów
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 cebula zwykła
– 1 łyżka suszonej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– oregano, bazylia, koperek
– sól i pieprz
Na oliwie uprażyć posoloną cebulę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i koncentrat. Gotować, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty sos/ dip. Dodać przyprawy, sól i pieprz.
SOS JOGURTOWY:
– 1 szklanka jogurtu gęstego
– 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
– 1 łyżka koperku
– sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
FORMOWANIE I PIECZENIE
Oryginalny sposób formowania można znaleźć TUTAJ.
Można również składać według uznania. Jednak najlepiej uformować tzw. rożek i do niego nakładać farsz.
Wystarczy urwać kawałek ciasta wielkości piłki do pin ponga. Rozwałkować i przekroić na pół. Powstaną półkola.
Górny róg zawinąć do środka, tak samo dolny. Nałożyć delikatnie na siebie te boki i skleić. Rożek trzymać w ręce i nakładać farsz. Skleić.
Można fragmenty do zlepiania zwilżyć delikatnie wodą. Wtedy całość lepiej się sklei.
Pierożki posmarować jajkiem wymieszanym z 2-3 łyżkami mleka.
Należy piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Podawać od razu gorące z obydwoma dipami 🙂
Smacznego!

