Czekolada,  Inne ciasta

Biała siostra brownie z serem i czekoladą.

Zrobiło się cicho, nawet bardzo cicho i tak pusto … blog na chwilę został poproszony o cierpliwość i usiadł w poczekalni. Ale opłacało się, bo wracam z nowymi przepisami – trochę się ich nazbierało. 


Dzisiejsza propozycja to istna rozkosz!!! 


Przepyszne mokre, dość zbite, treściwe z karmelowym posmakiem ciasto blondie, czyli biała wersja klasycznego brownie. Dla mnie jeszcze lepsze, bo delikatniejsze, smak bardziej “wyrafinowany”,mniej intensywny. 

Do ciasta dodałam kawałki mlecznej czekolady i serek …. 


Spróbujcie chociaż raz, a na pewno zagości na Waszych stołach na stałe 🙂

UWAGA: blondie ( podobnie jak brownie) nie piecze się do suchego patyczka. Czas należy kontrolować w zależności od piekarnika. Ja miałam 2 próby pieczenia i to odpowiednio upieczone trzymałam zdecydowanie krócej.

Inspiracja TUTAJ

Blondie:( forma 20 x 30)

– 220  g masła ( temp. pokojowa)
– 100 g białej czekolady
– 2 jajka
– 1 szklanka brązowego cukru ( może być cukier puder – wystarczy zmielić)
– 1/2 szklanki cukru białego
– 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki soli

– 100 g mlecznej czekolady – pokrojona na kawałki

– 600 g serka kremowego typu philadelphia
– 1 jajko + 1 żółtko
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki budyniu waniliowego – proszku (bez cukru)

Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej albo parowej. Odstawić do przestudzenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać 2 jajka z ekstraktem waniliowym i dalej ucierać – do połączenia składników. Wlać czekoladę, dobrze wymieszać.

Wsypać przesianą mąkę z dodatkiem soli. Dodać czekoladę i wymieszać.

Masa będzie bardzo gęsta – trochę jak na ciastka typu pieguski – kto robił, ten wie 🙂
Ciasto powinno mieć konsystencję podatną na nakładanie łyżką i rozprowadzanie , nie może natomiast być płynne.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić 2/3 ciasta, na to nałożyć ser i następną partię ciasta. Łyżkę najlepiej zamoczyć w ciepłej wodzie – ułatwi to rozprowadzanie ciasta 🙂

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

Czas pieczenia u mnie wynosił 30 minut – po wyjęciu patyczka nie powinien on być suchy. W zależności od piekarnika,  czas może się wydłużyć do ok. 35 minut albo skrócić do 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *