“Patriotka”, to przyszło mi na myśl.
Przepis na ten placek otrzymała moja mama od koleżanki. Na kartce napisane ” Ciasto z bezą”… tylko, że tutaj znajduje się zdecydowanie więcej składników, które nadają całości charakteru. Nie wiem jaką nazwę to ciasto nosi oficjalnie, nie znam jego pochodzenia, czy historii…. zdecydowałam się na nazwę “Patriotka” – tak po prostu, pierwsza myśl.
Teraz o samym ciachu – dla mnie bomba! W każdym kęsie można wyczuć świetnie dobrane składniki, czyli: pyszne ciasto półkruche z bezą i orzeszkami SOLONYMI , do tego galaretka i pianka śmietankowa. Polecam z całego serca, bo na pewno zasmakuje każdemu, a do tego jest efektowne i bardzo estetyczne.
Beza z orzechami:
– 6 białek w temp. pokojowej ( w oryginale, ale można dać 8 )
– 250 g cukru drobnego
– 200- 250 g orzeszków ziemnych solonych-
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Białka
zacząć ubijać ze szczyptą soli. Gdy zaczną robić się sztywne należy
dodawać partiami cukier i miksować na najwyższych obrotach.Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Białka są
dobrze ubite, gdy masa jest sztywna i lśniąca.
Ciasto: 2 duże standardowa forma
– 200 g masła
– 160 g cukru
– 300 g mąki
– 8 żółtek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodawać stopniowo żółtka i dosypywać partiami trochę mąki. Na koniec dosypać resztę mąki i całość wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, nie płynną.
Przygotować dwie formy do pieczenia. Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozsmarować równomiernie na całości. Ciasta nie wylepiamy, lecz nakładamy za pomocą łyżki, którą można moczyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu zapobiegnie się klejeniu do niej masy. Teraz należy rozsypać orzeszki, po 100 gram na każdą część ciasta. Wyłożyć bezę i równomiernie rozprowadzić.
Najlepiej piec w termoobiegu 2 blaty jednocześnie – piekarnik nagrzany do 175 stopni C,czas pieczenia wynosi ok. 30 minut – należy tak długo zapiekać, aż beza będzie rumiana i chrupiąca, a spód po włożeniu patyczka dopieczony.
Blaty można też piec oddzielnie, ale wtedy najlepiej białka i cukier podzielić na dwie części. Ubić jedną partię, rozłożyć na cieście i upiec pierwszy blat. Następnie druga partia białek i znów na ciasto.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Galaretka:
– 3 galaretki truskawkowe
– 1 litr wody
– owoce do smaku – według uznania, opcjonalnie
Galaretkę sporządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 1 litrze wody! Odstawić do przestudzenia. Kontrolować, żeby nie zgęstniała za bardzo. Najlepiej, gdy podczas mieszania pojawi się opór.
Pianka śmietankowa:
– 650 ml śmietany 30%
– 1 cukier wanilinowy albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 4 łyżki cukru drobnego
– 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
Śmietanę lekko ubić. Dodawać cukier drobny i cukier wanilinowy (jeśli używacie ekstraktu, należy dodać go pod koniec ubijania) i dalej ubijać , aż śmietana będzie sztywna.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i lekko schłodzić. Dodać do śmietany.
Przekładanie:
Na pierwszy blat ciasta ułożyć owoce ( opcjonalnie) i wylać galaretkę. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie należy wyłożyć piankę i równo rozprowadzić. Na wierzch nałożyć drugi blat ciasta bezą i orzechami do góry. Odstawić najlepiej na kilka godzin albo całą noc w chłodne miejsce, aby całość stężała i dobrze się połączyła 🙂