Ciasta z kremem,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

Maxi King z korzenno-pomarańczową nutą.

To jest po prostu bomba w kategorii wypieki znanych słodyczy. Tak dobre, jak snickers, krówka, czy lion. Ciasto właśnie w ten deseń, więc dla fanów wyżej wymienionych słodkości, ten wypiek na pewno spełni oczekiwania. Z racji, że mamy okres świąteczny, dodałam parę elementów, które nawiążą do tego niesamowitego okresu. Zamiast zwykłego kruchego spodu , zrobiłam miodowo-korzenny. Dodałam również skórkę pomarańczową , która idealnie komponuje się z całością.

Przepis dodałam do konkursu Lidla. Byłabym bardzo , i to bardzo wdzięczna za każdy głos! 🙂

http://kuchnialidla.pl/wypiek/maxi-king-z-pomaranczowo-korzenna-nuta

Przygotowanie : tortownica o średnicy 25cm

CIASTO:

-1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru pudru
-3 łyżki miodu płynnego
-2 łyżeczki przyprawy korzennej
-1 jajko
-120 g masła
-1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i cukrem pudrem.
Dodać masło. Całość posiekać. Dodać miód i jajko. Zagnieść jednolite
ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Tortownicę
o średnicy 25 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto
rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Wypełnić spód i boki tortownicy
ciastem. Nakłuć widelcem. Całość przykryć folią aluminiową – przede
wszystkim boki, aby nie opadły.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni
C. Ciasto podpiekamy przez 10 minut. Zdjąć folię. Zapiekać przez ok. 5-7
minut, aż ciasto będzie brązowe. Odstawić do wystudzenia.

MASA MLECZNA:

-1 i 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (typu w kartoniku do kawy)
-300 g mleka w proszku
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1/2 szklanki brązowego cukru pudru
-100 g masła
-100 g czekolady białej
-1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych ( wcześniej podprażonych)

Mleko zagotować z cukrem brązowym, wanilinowym, ekstraktem i masłem.
Dodać białą czekoladę. Zdjąć z ognia. Mieszać, aż czekolada dobrze się
rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Dodać mleko w proszku i zmielone
orzechy laskowe. Całość zmiksować.

Kajmak podgrzać, aby być bardziej plastyczny.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem.

Orzechy posiekać.

DODATKOWO:

-250 g mlecznej czekolady z orzechami
-1/4 szklanki mleka
-1 łyżka masła
-300 g masy kajmakowej
-100 g orzechów laskowych
-50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 PRZEKŁADANIE:

Na spód ciasta
wyłożyć połowę masy mlecznej. Na niej rozsmarować kajmak. Wyłożyć
kolejną warstwę masy mlecznej. Na wierzchu rozsypać orzechy laskowe i
skórkę pomarańczową. Wylać rozpuszczoną czekoladę i dobrze rozprowadzić.
Ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *