fbpx
Drożdżowe,  Śniadanie

Bułeczki z dżemem ze świeżych nektarynek

Dziś za oknem można dojrzeć tylko chandrę, deszcz, ponury klimat, szarość i zmęczenie….ale jest sposób, aby znaleźć trochę słońca 🙂 Teraz trzeba robić zapasy na zimę w postaci tkanki tłuszczowej – no dobra, niewielkiej, bo co za dużo , to nie zdrowo, ale wiadomo, że w taką pogodę apetyt bardziej dopisuje…. na promienie słoneczne nie ma co liczyć, ale ciepłe bułeczki drożdżowe z pysznym dżemem z nektarynek – żółtym jak słoneczko- potrafią osłodzić życie i rozgrzać podniebienia i serca. Delikatne ciasto rozpływające się w ustach niczym lody w upał , gorące nadzienie, jak ciało wystawione na słońce i ta słodycz lukru, która dopełnia całość. Można powiedzieć: marsz do kuchni! 🙂

 
 
Składniki:  8-10 bułeczek
– 1 szklanka mleka – najlepiej pełnotłustego
– 2 jajka
– 100 g masła
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/3 szklanki cukru
– 3.5 szklanki mąki
– 20 g drożdży
– szczypta soli
Mleko podgrzać. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia – ok. 10-15 minut.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić chwilę, aby powstała jedna kulka ciasta.  Dodać roztopione ciasto.
Wyrobić całość do momentu, aż powstanie jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny.
 
Dżem z nektarynek:
 
– 3 nektarynki
– 1/3 + 1/4  szklanki wody
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Nektarynki pokroić w kostkę – nie trzeba obierać. Wrzucić na patelnię. Dodać cukier i 1/3 szklanki wody. Całość dusić, aż owoce mocno zmiękną, powstanie tzw. papka 🙂 Należy pamiętać o mieszaniu i ewentualnie o podlaniu owoców, aby się nie przypaliły.
Dodać mąkę i sok z cytryny. Całość wymieszać , a owoce zdusić za pomocą widelca, łyżki albo innego przyrządu. Jeśli całość jest już wystarczająco gęsta , przypomina konsystencję dżemu, pomijamy skrobię. W drugim przypadku – skrobię najpierw rozpuszczamy w wodzie – ok. 1/4 szklanki i następnie dodajemy do owoców. Całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy.
Odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie bułeczek:
 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta – ok. 35 cm x 28 cm. Na całości rozprowadzamy dżem z nektarynek i zawijamy w rulon. Kroimy od 8 do 10 krążków.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – w taki sposób, aby było widać nadzienie, spodem do dołu -tak jak na zdjęciu. Odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Bułeczki mają jeszcze wyrosnąć. Posypujemy z wierzchu cukrem.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, pieczemy przez 30-35 minut- do momentu, aż będą rumiane.
Całość polukrować albo polać  ulubionym sosem.
Smacznego! 
Udanej soboty 🙂
 
 
 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *