Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Inne ciasta

Babeczki z kinder country, kruszonką i sosem toffi.

Pyszne babeczki, inne niż muffinki. Bardziej miękkie i delikatne, dla mnie w smaku zdecydowanie lepsze. Są bardziej wilgotne i puszyste. Po prostu bomba! Ciasto jest podobne do angielskich babeczek o nazwie “pudding”. Warto wypróbować. Jedna uwaga: przy wyciąganiu z foremek lepiej poczekać , aż ostygną, aby ich nie rozerwać, bo są naprawdę delikatne – w strukturze , jak i smaku! 🙂

Składniki: 8 babeczek
– 250 g mąki pszennej
– 200 ml mleka
– 110 g rozpuszczonego masła albo margaryny
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 2 jajka
– szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
– 2 łyżki masła
– 5 łyżek mąki
– 2 łyżki cukru
– 2 sztuki kinder country albo innego batonika
– sos toffi
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść tak, aby powstały zacierki.
Mleko delikatnie podgrzać, aby nie było zimne. Dodać do mąki z masłem – wymieszać.
Jajka wymieszać z ekstraktem waniliowym i dodać do masy. Wszystko krótko wymieszać.
Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą.
Do foremek nałożyć ciasto – do połowy wysokości, następnie do środka włożyć kawałki kinder country, przykryć ciastem. Foremka powinna być wypełniona do 3/4 , na wierzch posypać kruszonką.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach C przez 30-35 minut – do momentu, aż ładnie wyrosną i przyrumienią.
Przed podaniem polewamy sosem toffi.
Smacznego! 🙂
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *