Proste bułki razowe na zakwasie.
Stał ten mój zakwas samotny już od tygodnia. Dokarmiłam go tylko i znów odchodziłam. Każdy chce czuć się potrzebny, a zwłaszcza w weekend , kiedy kontakty towarzyskie kwitną. Zrobiłam przyjemność mojemu zakwasowi i zrobiłam z niego pożytek. Sobie też dogodziłam, bo bułeczki wyszły super. Jest to przepis na proste i zdrowe bułki razowe na zakwasie. Z dodatkiem siemienia lnianego, a tak poza tym to bez dodatków, bez udziwniania. Prosto, tradycyjnie, szybko, zdrowo i smacznie 🙂
Moja modyfikacja na podstawie przepisu na Bułki na zakwasie, z bloga “Pracownia Wypieków”.
Składniki: 7-8 sztuk
– 150 g zakwasu żytniego
– 150 g mąki pszennej chlebowej albo np. typ 550, 650
– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– ok. 200-220 g wody
– 2 łyżki oleju
– 1.5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka miodu
– 1 płaska łyżeczka świeżych drożdży
– 2.5 łyżki siemienia lnianego
Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Zamieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać oliwę, sól, miód. Wymieszać i stopniowo dodawać oba rodzaje mąki. Można je ze sobą wymieszać albo dodawać naprzemiennie. Dodać tyle mąki, aby ciasto było niezbyt klejące – podatne na wyrabianie. Dodać siemię lniane i zmiksować. Takiej konsystencji ciasto należy właśnie wyrobić , aby było gładkie i elastyczne. Lepiej dodać mniej mąki do samego ciasta, a zostawić na dosypanie w trakcie wyrabiania.
Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiać na 10 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je lekko wodą.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Bułeczki pieczemy przez. 15-17 minut.
Gotowe!
Jak już wspomniałam prosto i nawet dość szybko.
Smacznego:)