Desery,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

Biszkoptowy placek owsiany z patelni.

Ostatnio cały czas mi się zmieniał smak. Zazwyczaj na śniadanie była owsianka, bez udziwnień. W tym tygodniu potrzebowałam zmian, ale codziennych. Każdego ranka przychodziła mi ochota na coś innego , czasem naprawdę ciężko było mi zdecydować. Z tego śniadania jestem zadowolona 🙂

Zrobiłam pyszny biszkoptowy placek owsiany. Podany z powidłami,malinami i dodatkiem jogurtu wiśniowego. Mięciutki, lekki, sycący i zdrowy 🙂

Składniki:  2 placki
 
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka otrąb
– 5 łyżek mąki z płatków owsianych
– 1.5 łyżki mąki pełnoziarnistej
– szczypta soli
– cukier albo słodzik.
– nektarynka – opcjonalnie
Otręby i mąkę owsianą zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do mleka dodać żółtko, mąkę pełnoziarnistą, cukier albo słodzik( u mnie stewia) i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ja dodałam do ciasta pokrojoną w kostkę nektarynkę, ale to jest tylko dla chętnych 🙂 Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
Patelnię rozgrzać. Posmarować delikatnie oliwą albo smażyć beztłuszczowo. Ciasto delikatnie rozsmarować na całej patelni. Na początku smażyć na małym ogniu i przykryć patelnię – ok 2 minut.. Na wierzchu powinny pojawić się bąbelki. Sprawdzić stopień przyrumienia spodu. Jeśli nie będzie mocno spieczony zwiększamy ogień i lekko przypiekamy. Odwracamy na drugą stronę. Smażymy na średnim ogniu, bez pokrywki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie powidła, trochę jogurtu śliwkowego i maliny 😀
Gotowe!
Smacznego 🙂
 
 
Instagram
Pin Share

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *