Krem malinowy! Bez białego cukru!
Uwielbiam maliny i desery z dodatkiem bitej śmietany, dlatego też powstał krem malinowy, który jest wzbogacony serkowo-śmietankową nutą 😀 Cały czas staram się wykorzystywać podrygi słońca, podwójnie: siedząc na świeżym powietrzu i zajadając się słonecznymi owocami. Desery na zimno jeszcze się sprawdzają, póki pogoda dopisuje 😉
Wszystkim polecam pyszny krem malinowy na bazie serka i bitej śmietany. Bardzo malinowy, bo na bazie dużej ilości świeżych malin 🙂
Wszystkim polecam pyszny krem malinowy na bazie serka i bitej śmietany. Bardzo malinowy, bo na bazie dużej ilości świeżych malin 🙂 Za sukces deseru odpowiada właśnie dobry smak malin. Ja użyłam świeżych, ale można też użyć mrożonych. Ważne, żeby maliny były aromatyczne i słodkie.
Krem malinowy:
składniki na 6-8 pucharków
– 700 g malin + trochę do przybrania
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki ksylitolu/erytrolu
– 1 łyżka miodu- dla wzbogacenia smaku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 750 g serka kremowego naturalnego
– 4 łyżki erytrolu/ksylitolu w pudrze
– 1 jajko
– 3 łyżeczki (12gramów)+ 50ml wrzątku
– 400 ml kremówki 30%
Maliny włożyć do garnka i zasypać erytrolem/ksylitolem. Gotować, aż całkowicie zmiękną. Dodać mąkę i miód- całość wymieszać. Masa powinna zgęstnieć. Na koniec wlać sok z cytryny. Lekko przestudzić.
Zmiksować blenderem na gładko. Następnie ponownie masę trzeba podgotować. Studzimy ja dlatego, że nie powinno używać się blendera do bardzo gorących potraw. Po zblendowaniu jeszcze raz zagotować masę malinową.
Twaróg zmielić. Dodać jajko i erytrytol/ksylitol w pudrze. Zmiksować. Dodać masę malinową. Dobrze zmiksować. Całość ustawić na małym ogniu. Masę gotujemy przez około 10 minut, aby mieć pewność, że jajko nie jest surowe. Należy pamiętać, żeby krem malinowy mieszać. Odstawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Przestudzić. Letnią dodać do masy serowo-malinowej. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia – jakieś 15 minut.
Śmietanę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać do kremu malinowego w 3 partiach. Pierwszą partię można zmiksować, kolejne dodajemy i delikatnie mieszamy.
Krem nałożyć do pucharków. Ozdobić malinami. Można również polać roztopioną czekoladą. Ja użyłam białej bezcukrowej czekolady .
Wersja do tortu:
Ten krem świetnie też się nada do przełożenia tortu. Trzeba jednak do niego dodać więcej żelatyny. Jeśli chcesz zrobić właśnie taką wersję, to należy dodać dodatkowo:
– 1 łyżeczkę żelatyny + 10 ml wody = razem będą 4 łyżeczki żelatyny i 60 ml wody
– zamiast samej śmietany 30%, najlepiej użyć 200 ml 30% i 20 ml śmietany 26%. Krem wtedy będzie bardziej stabilny.
One Comment
Jagoda
Zapraszam do grupy wsparcia blogerów, gdzie można promować swoje blogi, kanały, fp i instagram. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam ? https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/