Ciasta z owocami,  Drożdżowe

Ciasto drożdżowe z dżemem i sosem truskawkowym.

Drożdżowe to klasyk, a mimo to istnieje wiele sposobów jego przyrządzania. Wiele zasad, któe należy przestrzegać. Klasyczne, ale nie zawsze się udające. Proste? Niby tak, ale często się zdarza,że opadnie , nie wyrośnie itd. Dlaczego? Powodów również wiele, ale żadnego nie można uznać na 100% przyczynę. Nie bez powodu w internecie wiele wątków o idealnym cieście drożdżowym – nie ukrywam,że i ja się do nich stosuję. Mimo to – raz wyrośnie lepiej, raz słabiej, po upieczeniu zdarza się,że trochę opadnie – może za dużo owoców, kruszonki, zbyt długie wyrastanie? O cieście drożdżowym można mówić i pisać bardzo dużo, ale i tak najważniejsza jest chyba praktyka… i serce! 

  Ciasto z tego przepisu jest puszyste i aromatyczne. Dzięki dżemowi ciężar jest rozłożony równomiernie, dzięki temu ciasto wyrasta równomiernie podczas pieczenia. Na wierzchu polany sosem truskawkowym, aby było więcej dodatków, no i oczywiście obowiązkowo lukier! 🙂

Składniki na ciasto:  w przepisie proporcje na dużą blaszkę, ja robiłam z połowy porcji.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  
– 500 g mąki pszennej – najlepiej typ 550 + do podsypania- może też być mąka orkiszowa
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 1 szklanka mleka
– 70 g masła
– 30 g drożdży
– szczypta soli
– 5 łyżek cukru
– cukier z prawdziwą wanilią – opakowanie

– dżem truskawkowy – 500 gram
– truskawki – 200 gram – drobno pokrojone

Kruszonka:

– 200 gram mąki
– 120 gram cukru
– 150 g masła
– cukier waniliowy

Wszystkie składniki zagniatać, aż powstaną zacierki. 

Sos truskawkowy:


– 150 gram truskawek
– 1 łyżka cukru
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka masła

Truskawki pokroić i podgotować, aż zmiękną i wypuszczą sok. Zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Ponownie wstawić na kuchenkę. Dodać cukier i masło. 

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie i stopniowo dodawać do sosu. Konsystencja powinna przypominać śmietanę kremówkę -może być trochę bardziej. Jeśli już w trakcie dodawania uzyskamy odpowiednią gęstość, wtedy nie dodajemy reszty mąki ziemniaczanej. 

Przygotowanie ciasta:

Drożdże rozmieszać z 1/2 łyżeczki cukru, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Dodać 1 łyżkę mąki, zamieszac i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i dobrze wymieszać ze sobą. 
Jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. 
Masło roztopić.
Do mąki dodać jajka i resztę mleka – lekko wymieszać. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Jak będzie już dośc elastyczne – wlewać stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło – może być letnie, ale ciepłe bardziej chłonie mąkę, dlatego lepiej użyć prawie zimnego. 
Wyrobić mikserem z hakiem albo ręcznie. Przy wyrabianiu mikserem ciasto musi odchodzić od ścianek. Przy dotknięciu palcem i szybkim oderwaniu urywa się od palca i jest elastyczne – wtedy ciasto jest dobrze wyrobione. 
Odstawić do podwojenia objętości. Kontrolować też czas, gdyż nie chodzi o to, aby ciasto wyrastało konkretny czas. Tutaj chodzi o efekt: podwojenie objętości. Czasem może to być 1.5 h albo zaledwie 40 minut. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto. Posmarować dżemem i ułożyć drobno pokrojone truskawki. Posypać kruszonką.  Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Pieczemy przez 45-50 minut. 

Przestudzony placek polewamy sosem truskawkowym i lukrem. 

Smacznego! 🙂














Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *