Chleb pszenny z otrębami na zakwasie.
Oj te chleby… nie wiem dlaczego dużo osób będących na diecie odmawia sobie chleba. Jest to produkt, który funkcjonuje na świecie od dawna, można powiedzieć, że od początku… taki nieodłączny element dnia. Dziś jednak już coraz mniej znaczący i tego właśnie nie rozumiem… Kiedyś przywiozłam chleb świeży z piekarni, biały, pszenny, niby zwykły, ale właśnie z chrupiącą skórką i w środku jeszcze ciepły. Zaczęłam jeść , kroić kolejne kromki. Przestałam wtedy gdy zauważyłam,że zjadłam pół chleba… tak prosty,a tak dobry – to właśnie jeden z tych elementów, które nadają chlebowi wyjątkowość. Ja nie wyobrażam sobie życia bez chleba, a gdy w grę wchodzi domowy to już jestem do niego przykuta – dosłownie 🙂
Dzisiaj podaję przepis na pyszny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej i otrębów. Pieczony w garnku żeliwnym. Wiem, że nie każdy ma, ja też nie miałam …wtedy upiekłam w dobrym stalowym bez elementów plastikowych ,czy gumowych – cały stalowy i również był pyszny! Jeśli nie posiadacie stalowego,wtedy wystarczy uformować bochenek i na blaszkę 🙂
Przepis zmodyfikowany ze strony “Pracownia Wypieków”
Składniki:
– 450 g mąki pszennej ( najlepiej chlebowej)
– 70 g żytniej chlebowej typ 720
– 150 g zakwasu żytniego
– 10 g świeżych drożdży
– ok. 300 g wody
– 3 łyżki otrębów pszennych albo żytnich
– 1 łyżeczka soli
Mąkę pszenną wymieszać z żytnią, otrębami i solą.
Drożdże zamieszać w paru łyżkach wody, dodać szczyptę cukru. Poczekać do momentu, aż drożdże się ruszą. Wystarczy , że mamy pewność, że “działają”
Do mąki z dodatkami dodajemy zakwas, rozczyn . Wlewamy stopniowo wodę. Ciasto w konsystencji podobne do drożdżowego. Dodajemy wodę do momentu, aż uda nam si,ę uformować ładny bochenek. Ciasto wyrabiamy najpierw hakiem , później trochę ręcznie.
Ręcznik kuchenny podsypać mąką i ułożyć ciasto na chleb. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2-2.5h
Chleb odwracamy na drugą stronę, zbieramy boki aby utworzyć ładną kulkę, zwijamy zebrane boki na środku ciasta. Ręcznik znów można podsypać trochę mąką. Odwracamy łączeniami do dołu i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1h 30 minut.
W ostatnich 20 minutach wyrastania szykujemy garnek z przykrywką. Wkładamy do piekarnika i nastawiamy temp. na 230 stopni C. Garnek będzie nagrzewać się z piekarnikiem. Gdy osiągniemy wyznaczoną temp. , wyjmujemy garnek za pomocą rękawic kuchennych, zdejmujemy pokrywkę. Ciasto chlebowe podnosimy, znów delikatnie zbieramy boki do środka aby powstała ładna kulka – wyższa niż szersza.
Układamy ciasto w garnku łączeniami do góry – wtedy powstaną ładne spękania, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Temperaturę zmniejszamy do 210 i pieczemy jeszcze ok. 25-30 minut, aż będzie rumiane.
Jeśli pieczecie na blasze, wtedy temp 210 stopni C i czas pieczenia ok. 40 minut.
Chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.
Gotowe !
Prosto i baaardzo smacznie , polecam 🙂