FIT Słone,  Obiad/Kolacja

Zupa z cieciorki i pory.

Jejku, jak dobrze ,że ten dzień już odbiega końca. Dziś moje imieniny, ale specjalnej ulgi z tego powodu nie miałam, wręcz odwrotnie… a to z tego względu, że jednak zdecydowałam się na udział w konkursie Malta. Do 24 zgłoszenia, więc się spieszę. Gdyby nie to moje święto, ciężej byłoby mi zrealizować przepisy, a tak przynajmniej znalazły się żółądki do nakarmienia 🙂

Składniki:

 – 3 duże pory
– ok. 500 g cieciorki z puszki
– 2 ziemniaki średnie
– 2 marchewki średnie
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 pietruszka
– liść laurowy
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– oliwa z oliwek
– tymianek 
– 1.5 litra wody
– 0.5 litra bulionu warzywnego – można mieć własny albo po prostu zrobić na kostce warzywnej, bulionetce, ale średnio polecam. 
Cieciorkę opłukać. W garnku wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewki pokrojone na 3 części i seler również pokrojony w drobniejsze części. Dodać liśc laurowy i cieciorkę. Gotować ok. 25 minut. 
Pory pokroić, podsmażyć na maśle z oliwą z oliwek. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Do cieciorki dodać pory, wlać bulion warzywny, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Gotować przez 10 minut.
Połowę zupy – około – zmiksować blenderem, dodać do pozostałej części. Można wcześniej wyłożyć warzywa  typu marchewka, pietruszka, ale u mnie zostały zmiksowane i nadały zupie smak. 
Zupę posypać świeżą pietruszką , dodać trochę marchewki jeśli nam została z gotowania. Podawać z grzanką. U mnie: dwie grzanki z serem smażonym i pomidorkami koktajlowymi.
Ser smażony:
– 1 opakowanie sera smażonego 

 – 1 jajko

– sól, pieprz
Na patelni ropuścić ser, dodać jajko i doprawić. Smażyć,aż jajko się zetnie i ser zrobi się bardziej gęsty.
                         

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *