FIT Słone,  Naleśniki/ Placki,  Obiad/Kolacja

Placki z cukinii i cieciorki

Upały, upały, upały! W kuchni zmiana priorytetów: więcej wody, lekkich potraw, a mniej rozgrzewających. U mnie ostatnio mało czasu na pieczenie, ale jednego dnia udało mi się zrobić kolacją, inną niż zazwyczaj. W lodówce zalegały cukinie i trochę cieciorki w puszcze, na ogródku świeży szczypiorek, jajka od sąsiadki – wszystko pasuje, wystarczy zrobić, tylko coś szybkiego… dlatego padło na placki z cukinii i cieciorki, świeży pomidor i szczypiorek. Zdrowe, lekkie, z wierzchu chrupiące, idealne na taką pogodę 🙂


Składniki: porcja dla 3 osób.


– 2 cukinie
– 120 g cieciorki
– 1 jajko + 1 białko
– 1 łyżka otrębów
– 3-4 łyżki mąki żytniej albo pełnoziarnistej
– 1 czerwona cebula
– sól, pieprz
-1 ząbek czosnku

Cukinie obrać i zetrzeć na tarce – u mnie o średnich oczkach, jednak najważniejsze jest aby dobrze odsączyć wodę. Cieciorkę zmiksować na gładko z jajkiem i białkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do cieciorki dodać cebulę, cukinię, czosnek, otręby , pieprz i sól. Wymieszać. Teraz dodać mąkę – u mnie były to 3 łyżki, wszystko zależy od tego jak mokra jest cukinia. Dobrze wymieszać i odstawić. 

W tym czasie rozgrzać patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek albo innego oleju. Nakładać placki łyżką i wyrównać, powinny być dość płaskie, a wielkość taka, aby później dobrze ściągnąć z patelni. Smażyć , aż będą rumiane , pamiętając aby były dopieczone w środku. Dlatego na początku lepiej średni ogień, pod koniec duży, aby zrumienić placuszki. 





Podawać z ulubionymi dodatkami i świeżymi warzywami – są bardzo orzeźwiające.
Smacznego! 🙂











One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *