Obiad/Kolacja,  Pieczywo

Pizza bez drożdży, szybko i smacznie!

Nie bardzo przepadałam za robieniem domowej pizzy, najpierw wyrabianie ciasta, krojenie składników, no i pieczenie. Kamienia do pizzy nie posiadam, zresztą okrągła pizza nigdy nie była dobrym rozwiązaniem, ponieważ zawsze było zbyt wiele osób na nią czekających. Pieczenie na zwykłej blaszce, w moim nie do końca przychylnym piekarniku, nie zawsze dawało pożądane rezultaty. Pomyślałam o czymś szybszym, co przy okazji mogłabym wykorzystać do konkursu Malta – tak oto zrodził się pomysł na pizzę bez drożdży, na proszku do pieczenia. Proszek jest niewyczuwalny, a pizza bardzo smaczna. Przepis starczy na jedną dużą, nieco grubszą pizzę albo na dwie średnie i cienkie – tę drugą wersję przedstawiają moje zdjęcia. Ja z odgórnej potrzeby zrobiłam dwie, ale początkowy zamiar był właśnie na jedną 🙂

Składniki na ciasto: przepis stąd: http://ciastonapizze.pl/bez-drozdzy/, u mnie lekko zmieniony.
– 1 2/3 szklanki mąki pszennej jasnej
– 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 łyżka otrębów pszennych
– 1/3 szklanki oleju
– 2/3 szklanki mleka
– 0.5 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2/3 łyżeczki soli
– bazylia – do smaku
Oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą -pamiętając, aby je przesiać. Dodać sól, cukier, proszek do pieczenia, otręby i przyprawy. Na koniec wlać olej i mleko. Najpierw zamieszać , a  następnie chwilę wyrobić, aby nie przywierałodo stolnicy. 
Na wierzch:

– 1 kulka mozarelli
– szczypta cukru
– 1/3 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka oregano
– 2 czerwone cebule
– 1/2 papryki
– 1 puszka pomidorów
– 100 g sera żółtego – u mnie miękki, delikatny typu liliput
– 60 g sera żółtego wędzonego
– 8 plasterków szynki drobiowej
– 10 sztuk pomidorków koktajlowych
– na świeżo ułożyłam jeszcze liście sałaty roszponki – ale to dla chętnych 🙂
Pomidory z puszki przelać do garnki i lekko zdusić. Dodać só, cukier i oregano. Gotować, aż sos odparuje. Najlepiej zrobić to od razu, nawet przed przygotowywaniem ciasta. Powinna to być pierwsza czynność. 
Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mozzarellę pokroić w paski. Szynkę pokroić albo podawac całe krążki/kwadraty – zależnie od kształtu.
Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem, popsypać trochę serem, ułożyć szynkę, cebulę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Posypać znowu dodatkiem sera. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zapiekać przez 20 minut. Następnie ułożyć plastry mozzarelli i zapiekać kolejne 10 minut. 
Po wyjęciu udekorować świeżą roszponką. 
Pizza jest bardzo smaczna, może i oszukana, ale wcale nie z gorszej półki!
Może ze spokojem konkurować z tradycyjną.
Smacznego 🙂









                             


2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *