Ciasteczka owsiane z bakaliami.
Ciasteczka powstały z potrzeby zrobienia komuś przyjemności – aby wywołać uśmiech na twarzy. Wiele można by upiec, ale ciastka są tym produktem, który cieszy bardziej. Małe, słodkie, na dwa kęsy… takie milutkie 🙂 Owsiane tym bardziej bo zdrowe, a smak naprawdę niepowtarzalny: z miodem, karmelem, orzeszkami i bakaliami … czyli nie oszczędzamy na dodatkach 🙂
Składniki: ok. 30 ciastek
– 2 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka płatków żytnich
– 1/2 szklanki ziaren słonecznika
– 1/2 szklanki rodzynek ( u mnie żółte i sułtańskie)
– 4 łyżki wiórek kokosowych
– 1/3 szklanki migdałów blanszowanych
– 1/3 szklanki żurawiny suszonej
– 3 łyżki miodu
– 150 gram masła
– 120 gram masy kajmakowej
– 1/4 szklanki orzechów laskowych
– 1 jajko
– 1/3 szklanki mleka
Orzechy, migdały pokroić w kostkę. Jeśli żurawina i rodzynki są spore, to również troszkę pokroić, może być na pół – ja tak właśnie robiłam.
Wymieszać ze sobą płatki owsiane, żytnie, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, ziarna słonecznika, żurawinę, rodzynki.
W garnku roztopić masło, dodać miód, 1/2 szklanki mleka i masę kajmakową. Wszystko wymieszać, musi mieć konsystencję ciekłą. Lekko przestudzić i wymieszać z suchymi składnikami. Ja łączyłam ręcznie: tak jakbyśmy wyrabiali ciasto. Masa będzie klejąca.
Dodać rozmieszane 1 jajko i znów “zagnieść”. Masę odstawić do lodówki na ok.40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na blaszce z papierem do pieczenia układamy ciasteczka. Najpierw formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego ,rozpłaszczamy i układamy na blaszce. Można wtedy ciasteczka poprawiać, jeszcze bardziej spłaszczyć.
Pieczemy ok. 15 minut.
Ja po 4 minutach zmieniałam pieczenie na samą górę, ponieważ ciasteczka od spodu szybciej się przypiekał, a mimo zmiany na samą górę , spód i tak jeszcze nabiera koloru, tylko spokojniej i mniej agresywnie – taki jest ten mój piekarnik. .
Warto przetestować na sobie i upiec wersję próbną albo podczas pieczenia sprawdzić stopień zrumienienia od spodu.
Ciastka są bardzo dobre, nie przesłodzone. Orzechy, bakalie, karmel i wiórki nadają aromat , a sam wypiek zyskuje na smaku 🙂
Smacznego!