Drożdżowe,  Śniadanie

Bułeczki drożdżowe z jabłkami w karmelu.

Ostatnio dostałam linka do bloga “White Plate” z postem o brioszkach z jabłkiem i karmelem. Pomyślałam sobie: drożdżowe lubię, karmel uwielbiam, jabłka też są pyszne, więc przepis akurat dla mnie. Zrobiłam inne drożdżowe, zamiast masy kajmakowej, sama zrobiłam karmel. 
Bułeczki zjedzone z mgnieniu oka. Puszyste i wilgotne od nadzienia jabłkowego. Idealne do popołudniowej kawy albo herbaty.
Składniki: kwadratowa mała forma.
– 300 g mąki pszennej
– 15 gram świeżych drożdży
– 150 ml mleka
– 40 g masła roztopionego
– 1 jajko – duże
– szczypta soli
– 4 łyżeczki cukru
Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i odstawić na ok. 20 minut. 
Mąkę wymieszać z solą. Jajko wymieszać z cukrem – dodać do mąki. Następnie wyrośnięty rozczyn. 
Wyrobić ciasto, aby było jednolite. Dodać roztopione masło – wmieszać do ciasta, za pomocą miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta.  Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. 
Gdy masło zostanie wchłonięte, można ciasto wyrabiać ręcznie – podsypać wtedy stolnicę mąką.
Miskę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, obsypać mąką i włożyć ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1.5 godziny. 
Nadzienie:
– 3 jabłka – średnie
– 1 i 1/4 szklanka mleka
– 3 łyżki cukru
– aromat waniliowy
– 1 łyżeczka masła – czubata
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podgotować dodając trochę wody. Muszą być miękkie. 
Mleko wymieszać z cukrem i aromatem waniliowym. Gotować najpierw na dość dużym ogniu. W momencie, gdy zacznie nabierać brązowej barwy i “bulgotać” – zmniejszyć płomień, dodać masło i mieszać . Karmel będzie dobry, gdy jego konsystencja będzie  podobna do śmietany kremówki – jednak troszkę bardziej gęsta. 
Podgotowane jabłka wymieszać z karmelem. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia – spód, a boki posmarować masłem. 
Od wyrośniętego ciasta, oderwać ok. 1/5 z całości, rozwałkować na wielkość foremki – będzie to stanowiło spód bułeczek. Jeśli wyjdzie za mało, wziąć jeszcze trochę ciasta i wypełnić formę. 
Pozostałą część rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć jabłka i zawinąć – tak jak struclę, czy makowca. 
Pokroić na kawałki – u mnie było to 9 bułeczek. 
Ułożyć na przygotowanym wcześniej spodzie, tak aby na wierzchu było widać “spiralki” , pozostawiając małe odstępy między bułeczkami. 
Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego napuszenia 😉
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piec przez ok. 30-35 minut. 
Jeśli zbyt szybko zaczną się rumienić z wierzchu  – przykryć folią aluminiową. Moje właśnie takie były, ale zamiast przykryć, wcześniej wyjęłam – wierzch był dobry, spód mógłby być troszkę bardziej rumiany. Ale w smaku nie straciły 😉 
Jeśli przepadacie za puszystymi wypiekami drożdżowymi, karmelem i jabłkami – to bułki te są przepisem obowiązkowym!
Ciekawa jestem, jakie dodatki Wy lubicie najbardziej 🙂 




One Comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *