Strucla z warzywami.

thumbnail

Takie kolacje to ja lubię, nawet jeśli są o nieprzyzwoitej porze… dzisiaj na stole królowała strucla z warzywami. Ciasto drożdżowe, to nie tylko słodkie wypieki, ale również świetny kompan wytrawnych dodatków. Sama strucla jest idealnym rozwiązaniem dla licznej grupy głodomorów 😉 Świetne rozwiązanie na kolację, obiad , a nawet na imprezę. Nie będę dalej zanudzać, niech wypiek sam się wybroni, a jestem pewna,że nie będzie miał z tym problemu 🙂

Składniki na ciasto:

– 370 g mąki pszennej
– 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– ok. 2/3 szklanki mleka
– 2 jajka
– 1 łyżeczka cukru
– 2/3 łyżki soli
– 35 g drożdży
– 120 g masła – roztopionego.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/2 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki pszennej jasnej i odstawić na 15 minut. Pozostałe mąki wymieszać ze sobą, dodać sól. Do miski z mąkami dodać rozczyn i jajka. Miksować, aż składniki się połączą w całość – jeśli będzie dobre, to nie dodawać reszty mleka, jeśli zbyt suche – wtedy go użyć. Dodać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie gładkie, elastyczne i niezbyt klejące.

Uformować kulkę, włożyć do miski wysmarowanej olejem – pędzelkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 1- 1.5h – do podwojenia objętości.

Farsz:

– 500 g pieczarek
– 3 średnie czerwone cebule
– 1 papryka czerwona
– 1/2 szklanki soczewicy zielonej – surowej + woda do ugotowania
– 2/3 pory – biała część
– szynka – u mnie 8 plasterków drobiowej
– 2 garści rukoli – tak na oko.
– 1 łyżka Maggi
– 1 łyżeczka oregano
– 5 ząbków czosnku
– świeża natka pietruszki
– 60 g sera wędzonego – pokrojonego w kostkę.
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
– 1 łyżki masła – do pieczarek
– 3 łyżki śmietany 12% albo 3 łyżki mleka –
– 1 łyżka mąki – do pieczarek.
– 1 łyżka jogurtu

Piekarnik nastawić na 220 stopni C.
Ząbki czosnku zawinąć w papier do pieczenia – każdy osobno, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika – na najwyższy szczebel.. Podpiekać czosnek, aż będzie miękki. Powinno to zająć ok. 10 minut.

Pieczarki obrać, pokroić według upodobania. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać śmietanę, sól, pieprz, przyprawę Maggi i mąkę. Zamieszać i dodać 1 łyżkę masła. Jeśli będą zbyt suche, dodać trochę śmietanki albo mleka. Odstawić do ostudzenia.

Cebule i paprykę pokroić w kostkę, por w półkola. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać sól, pieprz, oregano. Pod koniec wrzucić rukolę i świeżą natkę pietruszki – zamieszać i odstawić.

Przygotowanie:


Na początku chciałam zaznaczyć, że ciasta wyszło u mnie trochę więcej, niż potrzebowałam. Odłożyłam kulkę wielkości  jabłka – strucla nie zmieściłaby mi się na blaszkę… Najlepiej dopasować do wielkości blaszki i wtedy ewentualnie odłożyć. 

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta –  dość szeroki, aby móc ze spokojem ułożyć farsz. Grubość ok.5-7 mm, nie może być cienkie. Posmarować miękkim czosnkiem, następnie delikatnie ketchupem. Dodać najpierw pieczarki, później ser wędzony,  farsz z cebuli i pory, a na koniec soczewicę. Wyrównać, zostawiając 5 cm wolnych brzegów. Zawijać od lewej do prawej – chwytamy dłuższy bok , strucla ma być dłuższa niż grubsza – chociaż w sumie nie jest to ,aż tak istotne 🙂

Ciasto można udekorować częścią pozostałego ciasta. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wyłożyć na blaszkę i odstawić na 20 minut ,aby odpoczęło.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok.45-50 minut – do momentu, aż strucla nabierze złotego koloru.

Podawać od razu, na gorąco , z sosem, ketchupem, chrzanem, majonezem itd. Można też zajadać się samą struclą.

Smacznego
Naprawdę warto! 🙂


One thought on “Strucla z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top