Czekolada,  FIT S┼éodkie,  Low carb

Ciasto czekoladowe fasolowo-buraczane – dietetyczne :)

Fasoli czerwonej nie lubi─Ö, burak owszem ale tylko tarty… a tu prosz─Ö: zajada┼éam si─Ö czekoladowym ciastem z fasoli , z dodatkiem buraka. Bardzo wilgotne, pyszne, aromatyczne, zdrowe i do tego nie czu─ç buraka i fasoli. Ju┼╝ dawno za mn─ů to ciasto “chodzi┼éo” i teraz ju┼╝ na pewno si─Ö zadomowi! A ja zrobi─Ö wszystko, aby dobrze si─Ö czu┼éo w naszym domowym gronie. Wszyscy po┼Ťwi─Öcili mu sw├│j czas, zainteresowanie: bardzo smakowa┼é ­čÖé Polecam do wypr├│bowania, same superlatywy: witaminy, s┼éodycz i smak ­čśÇ

Sk┼éadniki: 
– 400 g czerwonej fasoli z puszki ( konserwowej)
– ok. 80 g startego buraka
– 3 jajka
– 40 g gorzkiej czekolady – startej
– 2 ┼éy┼╝ki mas┼éa
– 50 g m─ůki pszennej
– 1/2 szklanki rodzynek
– 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 5 ┼éy┼╝eczek kakao
– 1 ┼éy┼╝eczka proszku do pieczenia
– 1/3 ┼éy┼╝eczki sody oczyszczonej
– 1/3 ┼éy┼╝eczki cynamonu
– 1/3 ┼éy┼╝eczki ga┼éki muszkato┼éowej
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 2 ┼éy┼╝ki d┼╝emu rozrobionego z odrobin─ů wody – opcjonalnie
Fasol─Ö, startego buraka , 1 jajko, jogurt zmiksowa─ç blenderem na g┼éadk─ů mas─Ö. M─ůk─Ö wymiesza─ç z proszkiem i sod─ů oczyszczon─ů. Pozosta┼ée 2 jajka oddzieli─ç od siebie. ┼╗├│┼étka ubi─ç z cukrem, doda─ç mi─Ökkie mas┼éo i dalej miksowa─ç. Mas─Ö jajeczn─ů doda─ç do masy fasolowej. Nast─Öpnie wrzuci─ç sparzone rodzynki, cynamon, kakao i ga┼ék─Ö muszkato┼éow─ů. Nast─Öpnie doda─ç start─ů czekolad─Ö i m─ůk─Ö. Wymiesza─ç mikserem szybko – do po┼é─ůczenia sk┼éadnik├│w. Bia┼éka ubi─ç na sztywno z dodatkiem soli. Wmiesza─ç delikatnie do masy – mo┼╝e by─ç mikser, ale na niskich obrotach. 
1/3 masy przela─ç do keks├│wki wysmarowanej t┼éuszczem i obsypanej bu┼ék─ů tart─ů. Doda─ç d┼╝em i zrobi─ç patyczkiem delikatnie wzorki , nie miesza─ç za d┼éugo – d┼╝em nie powinien do ko┼äca po┼é─ůczy─ç si─Ö z mas─ů. Teraz doda─ç pozosta┼é─ů mas─Ö – r├│wnie┼╝ delikatnie zamiesza─ç patykiem. Dzi─Öki d┼╝emowi masa w niekt├│rych miejscach jest bardzo mokra, wygl─ůda jakby zrobi┼é si─Ö zakalec ( tylko wygl─ůda) , ale daje super smak ­čÖé
Ciasto pieczemy w 170 stopniach C przez 50-55 minut. 
Polewa: jest to dodatek, mo┼╝na posmarowa─ç d┼╝emem, cukrem pudrem albo podawa─ç bez. U mnie polewa mleczno-serowa.
– 1 szklanka mleka, 2%
– 2 ┼éy┼╝ki ksylitolu/cukru br─ůzowego – do wyboru
– 2/3 ┼éy┼╝ki m─ůki ziemniaczanej + 1/3 szklanki mleka
– 3 ┼éy┼╝ki sera twarogowego
– aromat waniliowy 
Szklank─Ö mleka zagotowa─ç z cukrem i aromatem , a┼╝ zmniejszy obj─Öto┼Ť─ç o ok. 1/2, mniej wi─Öcej 0.4 obj─Öto┼Ťci szklanki. M─ůczk─Ö ziemniaczan─ů rozrobi─ç w 1/3 szklanki mleka – doda─ç do gotuj─ůcego si─Ö mleka. Chwil─Ö gotowa─ç, aby pozby─ç si─Ö smaku m─ůki – masa powinna przypomina─ç budy┼ä. Lekko wystudzi─ç – doda─ç serek . Je┼Ťli masa b─Ödzie zbyt g─Östa, doda─ç troch─Ö mleka – konsystencja powinna by─ç delikatnie “lepka”, troch─Ö bardziej g─Östa od polewy/sosu , ale ┼éatwa do rozprowadzania. Wy┼éo┼╝y─ç na ciasto i posypa─ç kakao. 
Ciasto jest rewelacyjne, niebo w g─Öbie po prostu!
Smacznego ­čÖé






Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *