fbpx

Kruche z crème brûlée i orzechami w miodzie!!!

thumbnail

Ambrozja, cudo, rarytas, miód, niebo w gębie, pyszota, wspaniałości… to ciasto łączy to co uwielbiam: kruche ciasto, śmietankowy krem , karmel i orzechy! Tak kaloryczne,że wykracza poza skalę, tak smaczne,że nie da się wyznaczyć skali! Rozpływam się je jedząc, same smaczności 😉
Lepiej czasem napisać mniej, a dać szansę, żeby wypiek sam się obronił… nokaut gwarantowany!

Składniki na ciasto: forma 38 x 23

– 300 g mąki*
– 3 surowe żółtka
– 200 g masła
– 50 g cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i  posiekać z zimnym masłem. Dodać zółtka, cukier puder, zagnieść szybko wszystkie składniki. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć ciastem blaszkę – podczas rozwałkowywania może za bardzo się kruszyć, dlatego lepiej zetrzeć na tarce i lekko przydusić. Należy pamiętać, aby ciastem wyłożyć wszystkie boki – 1cm wystarczy. Podczas pieczenia lekko się skurczy , a blaszka musi być cała przykryta ciastem, inaczej masa się przeleje pod spód. Schłodzić w zimnym miejscu albo w lodówce kolejne 30 minut. Nakłuć delikatnie widelcem w kilku miejscach i podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, około 10-15 minut.

* można użyć zwykłej mąki pszennej albo orkiszowej. polecam też dodać trochę mąki ryżowej, owsianej i migdałowej. Ciasto nabierze ciekawszego smaku 🙂

Składniki na crème brûlée:
– 700 ml kremówki
– 8 żółtek
– 120 ml mleka
– 120 g cukru + cukier waniliowy
– 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
– 1.5 łyżki mleka w proszku.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Mleko ze śmietaną gotować , aż zacznie wrzeć. Ściągnąć z ognia , odlać trochę do szklanki – dodać budyń i mleko w proszku. Resztę śmietany z mlekiem wlać do masy jajecznej, na koniec dodać mieszankę ze szklanki. Odstawić do przestudzenia – może być letnie, ale najlepiej zimne.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C i piec przez 65-70 minut. Masa będzie się strzęsła, ale jak ostygnie to stężeje. Odstawić do wystudzenia.

Orzeszki w miodzie:
– 300 g orzechów włoskich – można zrobić mieszankę: ja dodałam migdały.
– 1.5 łyżki cukru
– 150 ml kremówki
– 100 g masła
– 4 duże łyżki miodu
– 100 ml mleka

Śmietanę zagotować z cukrem. Cukier ma być skarmelizowany, śmietana lekko zredukowana, kolor delikatnie brązowy. Orzechy posiekać, wrzucić na patelnię dodać masło i miód. Mieszać. Orzeszki mają się lekko przypiec. Dodać śmietanę i mieszać. Masa z orzeszkami ma zacząć się kleić. Powinna zrobić się glazura. Gdy śmietana lekko wsiąknie, dodawać stopniowo mleko – mieszać, mleko się zredukuje. Jeśli wyjdzie mało glazury, orzeszki nie będą się kleić, dodać więcej mleka albo śmietanki.
Orzeszki wyłożyć łyżką na ostudzone ciasto. Delikatnie rozsmarowywać. Orzechową masę można nakładać gorącą – wtedy lepiej się układa.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, najlepsze jest na drugi dzień, trzeci dzień, czwarty… i tak w kółko.
Mnie zachwyciło!
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top