FIT Słone,  Pieczywo

Bułki na zakwasie pszennym – 3 ziarna!

  

Ostatnio mam małą wkrętkę na pieczenie bułek i chlebów. Pogoda w końcu pozytywnie nastraja, stąd może większy entuzjazm i ochota na pichcenie, nawet wypieki są inne! 😉 Bułki z tego przepisu są puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Z 3 rodzajami mąki , otrębami i siemieniem lnianym. Tak naprawdę, to otręby i siemię ładuje gdzie się da – nie zmieniają smaku potrawy, a mają pozytywny wpływ, a otręby do tego są świetnym środkiem zagęszczającym np. szpinak,czy różne sosy! Tyle ogólnych odczuć o pogodzie i jedzeniu, wypada podzielić się przepisem  🙂 W przepisie użyłam zakwasu pszennego, który ostatnio dodałam na bloga. Możecie znaleźć go TU. A już jutro przepis na “fish burgery” właśnie z tymi bułkami. Zdrowe i nieziemsko dobre!


Składniki:  na 8-10 sztuk
– 150 g zakwasu pszennego
– 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 250 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej, ale może być np. typ 550
– 50 g mąki żytniej typ 720 ( albo inny, np. razowa 2000)
– 3 łyżki otrębów pszennych albo żytnich
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 30 g świeżych drożdży
– 2 łyżeczki soli
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżeczki cukru
– 250-280 ml letniej wody
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać wtedy 1/2 łyżeczki cukru, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Powinno to być ok.20 minut. Wymieszać razem mąkę, sól , otręby i siemię lniane. Dodać resztę cukru i olej. Zamieszać. Teraz dodać zakwas i drożdże. Na koniec powoli dodawać wodę, ciasto ma być zbite. Możliwe do wyrabiania ręcznego na blacie oprószonym mąką. Jak składniki ciasta dobrze się połączą należy od tego momentu wyrabiać jeszcze przez 10-12 minut. 
Ciasto wkładamy do miski wypełnionej ściereczką i oprószonej mąką. Odstawiać do wyrośnięcia na ok. 3h – ciepłe miejsce. Jak ciasto ładnie wyrośnie, formujemy bułeczki i układamy na blacie, na ręczniku również oprószonym lekko mąką. Przykrywamy i czekamy ok. 40 minut aż podrosną. 
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piekarnik nagrzewamy wraz z blaszką, na której będą pieczone bułki. Po nagrzaniu, wyjąć blaszkę i spróbować lekko posmarować olejem – jeśli będzie to niemożliwe, to pozostawić suchą blaszkę. 
Bułki delikatnie smarujemy wodą i posypujemy je sezamem albo płatkami owsianymi. Pieczemy przez ok. 15 minut , aż ładnie się zrumienią. Studzimy na kratce. 
Na szczęście bułeczki dość szybko stygną, dzięki czemu można szybciej skonsumować 🙂
Możecie eksperymentować z ziarnami. Dodać słonecznik, pestki dyni, jakieś inne przyprawy. 
Sama jestem ciekawa, co siedzi w Waszych głowach 😉
Miłego wieczoru!




3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *