Obiad/Kolacja,  Pieczywo

Szybka bagietka- prosty i pyszny przepis!

szybka bagietka

          Szybka i chrupiąca bagietka- kto o takiej nie marzy na co dzień? 😉 Przepis na te bagietki jest bardzo prosty, dość szybki, a przede wszystkim bardzo dobry! Z proporcji wychodzą 2 bagietki- takie jak na zdjęciu. Mają chrupiącą skórkę, a środek bardzo miękki z tzw.bąbelkami. Nie potrzeba długiego oczekiwania, a wystarczy odpowiednia taktyka, żeby uzyskac mięsisty miąższ 🙂

Tak, jak istnieją metody na szybkie ciasto francuskie oszukujące trochę czasochłonne zawijanie, tak samo jest w przypadku bagietek i zagniatania. Można ten czas skrócić i nadal cieszyć się mięciutkim pieczywem w środku z chrupiąca skorką. Szybka bagietka to swietny przepis dla początkujących!

Jak widać….co niektórzy nie mogli się powstrzymać i już końcówka została odkrojona 😉 Tak więc, nie pozostaje nic innego, jak zaprosić do wypróbowania przepisu! Przed przystąpieniem do praktycznej części,polecam obejrzeć filmik na youtube z francuskim przepisem na bagietkę – bazowałam na recepturze i wykonaniu właśnie z tego filmiku. Na pewno pomoże w zrozumieniu mojego sposobu wykonania 😉 No to jedziemy…

Szybka i prosta bagietka

Składniki na ciasto:

– 260-270 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej typ 630), można dać więcej jeśli zauważymy,że podczas wyrabiania ciasto za bardzo się klei. Sprawdzi się oczywiście mąka pszenna typ 550 albo 650.- 6 g soli
– 10 g świeżych drożdży
– 150 g letniej wody- najlepiej przegotowanej

Wykonanie: szybka bagietka

Mąkę przesiać i wymieszać z solą.
Drożdże dobrze rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wysypać na stół i zrobić dołek. Wlać najpierw połowę “rozczynu”  w dziurkę i delikatnie zacząć mieszać 2 palcami zagarniając mąkę – zacznie się robić coraz bardziej gęste.
Gdy już będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany, dodajemy resztę rozczynu i dalej mieszamy palcami zagarniając mąkę z boków. Powstanie gęsta papka. Zostawić na 15 minut
Po tym czasie wszystko razem delikatnie zagniatamy- można podsypać mąkę, żeby ciasto się nie kleiło. Powinno być gładkie. Wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut – ciasto powinno podrosnąć.

Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy ręką – rozciągamy ciasto, aby powstał kształt bagietki. Delikatnie rozklepujemy , aby zwiększyć szerokość ciasta. Składamy szersze boki do środka i sklejamy – następnie delikatnie wałkujemy ręką, aby łączenia ładnie wtopiły się w ciasto. Czynność tę powtarzamy jeszcze jeden raz.

Z ciasta formujemy bagietki znów delikatnie rozciągając i zawijając. Wkładamy na wysmarowaną blaszkę (ja użyłam papieru do pieczenia, ale ciężej było je zdjąć , dlatego polecam papier delikatnie posmarować masłem. szybka bagietka

Odstawiamy do nienagrzanego piekarnika ( można delikatnie przed włożeniem nagrzać na 25 stopni C) i zostawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut- ciasto powinno zwiększyć objętość o jakieś 1/3. Po wyrośnięciu, wyjmujemy bagietki z piekarnika. Teraz ponownie ręką rozpłaszczamy i zagniatamy. Nadajemy ostateczny kształt.

Bagietki smarujemy pędzelkiem namoczonym wodą i delikatnie nacinamy od jednego boku do drugiego – robimy 2 linie. Układamy je na blasze z papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut. Od razu też nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy do środka brytfankę z wodą. Po 45 minutach wyciągamy brytfankę i wkładamy bagietki. Pieeczemy ok.20-25 minut na złocisty. Szybka bagietka będzie chrupiąca jeśli nie będzie za bardzo spieczona. Wtedy skórka wyjdzie twarda. Pod koniec ewentualnie też można zmniejszyć temp. do 170 stopni C i dopiec 5 minut, żeby środek nie był zbyt zbity. Bagietki są gotowe 😉

Po wyciągnięciu uważać, aby zbyt szybko nie zapodziały się gdzieś w brzuchach domowników, mogą znikać w dziwnych okolicznościach 😉 Bagetki są naprawdę cudowne! Pychota… idealna z dżemem i kakao, mmm!!!

Domowe pieczywo wcale nie musi być wyzwaniem. Wystarczy kilka prób, żeby poznać działanie drożdży. Ważne jest tez podejście, nie można popędzać czasu wyrastania. Każdy dzień ma inną aurę, która także wpływa na ciasto drożdżowe. Pieczenie chleba to magiczny proces! Każdego dnia pieczywo będzie inne. Szybka bagietka to taki trick na mega smaczne pieczywo z domu. Pamiętajcie, że w Europie mamy najlepsze pieczywo i mąki. Nie bez powodu Amerykanie wzorują się na naszych metodach. Szerzmy i kultywujmy tę tradycję. Nie ma nic lepszego, niż chleb z domowej piekarni 😉

szybka bagietka, domowe bagietki przepis, proste pieczywo, chrupiące bagietki,

4 komentarze

  • Anonimowy

    Przepyszne, co prawda mi z tego przepisu wyszły chlebki bardziej w stylu ciabatty, ale być może zbyt krótko piekłam. Mało pracy, szybko się robi, ładnie rośnie. Na pewno nie jeden raz wrócę do tego przepisu.

    • just_megik

      Bardzo mi miło 🙂 U mnie skorupka również wyszła bardziej delikatna. Jeśli chciałabyś uzyskać bardziej twardą, na wzór bagietki, to wtedy temp. piekarnika powinna być wyższa- 200 stopni i sam kształt węższy 🙂

    • just_megik

      Ciasto mogło być trochę za luźne, jednak dodawanie zbyt dużej ilości mąki nie byłoby dobrym rozwiązaniem, bo wtedy pieczywo wychodzi za twarde 😉 Szkoda tylko, że to ptaszki zjadły, a nie Ty 🙁

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *