Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  Desery

BIAŁE TRUFLE

                                    

białe trufle z dodatkami, domowe praliny, domowe czekoladki, praliny z białej czekolady


                Białe Trufle- nazwa bardzo wykwintna, składniki bardzo wyraziste, a smak… dla miłośników różnych tekstur, lekko alkoholowego, a zarazem łagodnego smaku i nietypowych połączeń 🙂 Trufle będą strzałem w dziesiątkę dla osób lubiących czekoladki i smakoszy słodyczy. Bardzo łatwe w wykonaniu, nie są kapryśne, więc można poeksperymentować. Białe trufle to świetna baza do tworzenia “czekoladkowych” wariacji.

W białych truflach najbardziej odpowiada mi ta mleczna nuta przełamana alkoholowym aromatem, który sam w sobie nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wyrazistości samej białej czekoladzie, Uważam, że świetnie sprawdzi się też dodatek miodu i jakichś wytrawnych elementów. Tak jak do ciemnej czekolady pasuje słony karmel, tak do białej moim zdaniem świetnym dodatkiem są solone pistacje 😉

Białe trufle- składniki

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 3 łyżeczki mleka w proszku- nie używać granulowanego
  • 2 łyżki zmielonych ciastek- u mnie domowe owsiane, ale mogą to też być herbatniki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2-3 łyżeczki spirytusu- wg smaku 😉

    + ewentualnie dodatkowa porcja mielonych herbatników/mleka w proszku – jeśli masa będzie zbyt mokra
    + do obtoczenia- pistacje, orzechy, pokruszone herbatniki, wiórki kokosowej- co tylko zechcemy, ale białe trufle pasują idealnie do wyżej wymienionych dodatków 🙂

białe pralinki, białe trufle, domowe czekoladki,


Białe trufle- wykonanie

Do garnka wlewamy 6 łyżek śmietany i zagotowujemy. Dodać następnie połamaną czekoladę – ja dawałam małe kawałki, żeby czekolada się nie przypaliła, a równomiernie roztopiła. Białe trufle nie wyjdą jeśli czekolada będzie zbyt twarda, Gdy powstanie płynna masa, dodajemy spirytus – mieszamy. Następnie wrzucamy zmielone herbatniki/ciastka, zmielone migdały i  3 albo 4 łyżeczki mleka w proszku.

Masa ma być dość gęsta, tak żeby po ostygnięciu można było formować kuleczki. Masa zgęstnieje, więc też nie przesadzać w drugą stronę. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać po prostu więcej mleka w proszku. Ja polecam zastosować składniki w przepisie i schłodzić masę w lodówce. Czas chłodzenia to minimum 2 godziny. Jeśli po chłodzeniu masa będzie zbyt klejąca, wystarczy wtedy dosypać trochę ciastek/migdałów zmielonych albo po prostu mleka w proszku.

Schłodzoną masę na białe trufle formujemy w kulki i obtaczamy w wybranych dodatkach. Warto następnie nasze pralinki wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie można się rozkoszować smakiem domowych białych trufli i testować coraz to śmielsze dodatki 😉

Chciałabym zaznaczyć, że o raczej jestem z tych, którzy krytykują cukier, to uważam, że domowe czekoladki są wyjątkiem. Białe trufle to takie małe przyjemności, które pozwalają na relaks. To tworzenie nowych smaków, które pobudzają naszą kreatywność. Pralinki także wyostrzają zmysły, pozwalają na odkrywanie nowych smaków…Od czasu do czasu taka przyjemność jest wskazana 🙂

Ponadto przepis na domowe białe trufle, trochę jak białe michałki jest super pomysłem na prezent dla bliskich, znajomych czy na jakąś specjalną okazję. Eksperymentujcie z czekoladą, dodatkami i rodzajem dodanego alkoholu. Robienie domowych pralinek to dużo frajdy i prawdziwa kulinarna przygoda 🙂

Z kolei jeśli unikacie cukru, wykorzystajcie do bazy czekoladę na bazie ksylitolu, erytrolu, czy innego słodzika. Większość czekolad bazuje jednak na maltitolu, a badania pokazują, że nie jest on jakąś super alternatywą dla cukru 😉

białe trufle, domowe czekoladki z białej czekolady, biała czekolada przepisy, domowe praliny,

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *