fbpx

Bagietka- szybka i bardzo smaczna!

thumbnail

          Przepis na bagietki jest bardzo prosty, dość szybki, a przede wszystkim bardzo dobry! Z proporcji wychodzą 2 bagietki- takie jak na zdjęciu. Mają chrupiącą skórkę, a środek bardzo miękki z tzw.bąbelkami. Jak widać….co niektórzy nie mogli się powstrzymać i już końcówka została odkrojona 😉 Tak więc, nie pozostaje nic innego, jak zaprosić do wypróbowania przepisu! Przed przystąpieniem do praktycznej części,polecam obejrzeć filmik na youtube z francuskim przepisem na bagietkę – bazowałam na recepturze i wykonaniu właśnie z tego filmiku. Na pewno pomoże w zrozumieniu mojego sposobu wykonania 😉 No to jedziemy…

Składniki:
– 260-270 g mąki pszennej ( użyłam tortowej), można dać więcej jeśli zauważymy,że podczas wyrabiania ciasto za bardzo się klei.
– 6 g soli
– 10 g drożdży
– 150 g letniej wody

Wykonanie:

Mąkę zamieszać z solą. Drożdże dobrze rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wysypać na stół i zrobić dołek na  rozpuszczone drożdże. Wlać najpierw połowę “rozczynu”  w dziurkę i delikatnie zacząć mieszać 2 palcami zagarniając mąkę – zacznie się robić coraz bardziej gęste. Gdy już będzie miało konsystencję bardzo gęstej śmietany, dodajemy resztę rozczynu i dalej mieszamy palcami zagarniając mąkę z boków. Na koniec delikatnie zagniatamy- można podsypać mąkę, żeby ciasto się nie kleiło. Powinno być gładkie. Wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut – ciasto powinno podrosnąć. Następnie dzielimy na 2 części. Wałkujemy ręką – rozciągamy ciasto, aby powstał kształt bagietki. Delikatnie rozklepujemy , aby zwiększyć szerokość ciasta. Składamy szersze boki do środka i sklejamy – następnie delikatnie wałkujemy ręką, aby łączenia ładnie wtopiły się w ciasto. Czynność tę powtarzamy jeszcze jeden raz. Uformowane bagietki wkładamy na wysmarowaną blaszkę ( ja użyłam papieru do pieczenia, ale ciężej było je zdjąć , dlatego polecam bezpośrednio na natłuszczonej formie) i odstawiamy do nienagrzanego piekarnika ( można delikatnie przed włożeniem nagrzać na 30 stopni C) i zostawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut- ciasto powinno zwiększyć objętość o jakieś 1/3, a nawet 1/2. Po wyrośnięciu, wyjmujemy bagietki z piekarnika i  nagrzewamy pusty do 180 stopni C. Gdy uzyskamy odpowiednią temperaturę, w dolnej części piekarnika układamy naczynie z wodą – może być to większa blaszka na przykład. Bagietki smarujemy pędzelkiem namoczonym wodą i delikatnie nacinamy od jednego boku do drugiego – robimy 2 linie. Tak przygotowane bagietki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut na złocisty, ale dość jasny kolor. Tak jak wcześniej wspominałam, przy zbyt szybkim przypiekaniu zmienić układ – na sam dół albo górę – zależy od tego, która strona zbyt szybko się przyrumieniła. Ewentualnie też można zmniejszyć temp. do 170 stopni C. Po wyciągnięciu uważać, aby zbyt szybko nie zapodziały się gdzieś w brzuchach domowników 😉
Pychota… idealna z dżemem i kakao, mmm 😉

4 thoughts on “Bagietka- szybka i bardzo smaczna!

  1. Przepyszne, co prawda mi z tego przepisu wyszły chlebki bardziej w stylu ciabatty, ale być może zbyt krótko piekłam. Mało pracy, szybko się robi, ładnie rośnie. Na pewno nie jeden raz wrócę do tego przepisu.

    1. Bardzo mi miło 🙂 U mnie skorupka również wyszła bardziej delikatna. Jeśli chciałabyś uzyskać bardziej twardą, na wzór bagietki, to wtedy temp. piekarnika powinna być wyższa- 200 stopni i sam kształt węższy 🙂

    1. Ciasto mogło być trochę za luźne, jednak dodawanie zbyt dużej ilości mąki nie byłoby dobrym rozwiązaniem, bo wtedy pieczywo wychodzi za twarde 😉 Szkoda tylko, że to ptaszki zjadły, a nie Ty 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top